Skocz do zawartości

Znaleziska w Wielkopolsce

Rekomendowane odpowiedzi

jesli chodzi o Nekle to równiez były tam magazyny amunicji tylko nie karabinowej lecz większego kalibru od 75 w góre wiem bo posiadam kilka artykułów z lokalnej gazety ja rozminowywali ten teren z potwierdzonego żródła wiem że amunicje zwożono ok. 1.5 roku a najciekawsze że byli to własowcy ,którzy na stacji Nekla rozładowywali wagony i furmankami jeżdzili do lasu składy wysadzone po wojnie lecz bardzo nieumiejętnie i ciągle można tam spotkać iespodzianki" ( dla zainteresowanych podam że największe znalezione pociski to 280 mm do działa kolejowego zdetonowane na miejscu) POZDRO ps. wiem gdzie znajduje się na tym terenie miejsce z amunicją mauzerowską świetlna , przeciwpancerno-śwlietlną i przeciwpancerną nie mówiąc o lotnisku gdzie znalazłem magazynki do ZB 30 i MG 15 podwójny :)

kitofil czy w mojej wypowiedzi napisałem że jest to teren pilnowany przez kogoś -odpowiadam NIE dlaczego? bo nikt raczej nie zbiera jakiś pocisków np.280mm a sam teren jest bardzo uczęszczany np przez grzybiarzy w odpowiednim sezonie lub wiara normalnie po drzewo jeżdzi zapewniam jednak że jesli byś trafił na moment rozminowywania tj. patrol saperski najczęściej towarzyszą nim koledzy z innej powiecmy mniej lubianej służby (policja leśnicy) zresztą jak dla mnie nie jest to aż tak ciekawy teren właściwie nudny jak cholera dla poszukiwaczy (łuski wychodza bardzo rzadko tylko pociski pociski no i pociski ) pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie