matt_13 Napisano 27 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2018 Witam,zupełnie nie znam się na monetach. Ta na zdjęciu ma 13 mm średnicy. Niestety stan jest daleki od ideału. Zupełnie nie znam się na monetach. To jest moja 3 oprócz PRL. Szukam od dłuższego czasu, ale to zadanie jest znacznie trudniejsze od identyfikacji różnego rodzaju łusek, także proszę o pomoc. Może ktoś wie co to takiego.najprawdopodobniej miedźpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matt_13 Napisano 27 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2018 To druga strona, na której nie udało mi się dostrzec kompletnie nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 27 Sierpień 2018 Share Napisano 27 Sierpień 2018 Jak dla mnie to będzie guzik bez uszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matt_13 Napisano 27 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2018 Dzięki za zainteresowanie. Pytanie jednak czy urwane ucho byłoby po stronie gdzie widoczne są wzory. To byłaby strona od ubrania. Widać byłoby jedynie stronę gładką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 27 Sierpień 2018 Share Napisano 27 Sierpień 2018 No tak jak piszesz. Napisy bądź jakieś tam wzorki znajdują się w spodniej części guzika. Tu masz na to przykłady:http://www.buttonarium.eu/kolekcja?szuk_opis=g%C5%82adki%20&szuk_typ_uszka=1402&szuk_monogram=-1&szuk_numer=-1&szuk_napisya=-1&szuk_orzel=-1&szuk_korona=-1&szuk_tarcza=-1&szuk_kotwica=-1&szuk_siekiera=-1&szuk_granat=-1&szuk_groszek=-1&szuk_labry=-1&szuk_waz=-1&szuk_trabka=-1&szuk_armata=-1&display=2&szuk_przeznaczenie1406=-1&szuk_przeznaczenie1407=-1&szuk_przeznaczenie1408=-1&szuk_przeznaczenie1409=-1&szuk_przeznaczenie1410=-1&szuk_przeznaczenie1411=-1&szuk_przeznaczenie1412=-1&szuk_przeznaczenie1413=-1&szuk_przeznaczenie1414=-1&szuk_przeznaczenie1415=-1&szuk_przeznaczenie1416=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matt_13 Napisano 27 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2018 W wykopkach najbardziej lubię 3 rzeczy:1. kontakt ze starymi artefaktami2. domniemania na temat losów człowieka, który dany przedmiot zgubił/pozostawił/użytkował3. stałą nauka z różnorodnych dziedzin, o których dotąd nawet nie myślałemTeraz nauczyłem się czegoś dzięki Tobie. Ukłony za to. Wydawało mi się to niedorzeczne, żeby zdobienia/sygnatury znajdowały się w miejscu niewidocznym, a na awersie nic. Zwłaszcza w dawnych czasach, kiedy produkcja czegokolwiek była bardziej mozolna niż dziś.Prośba do moderatora, czy można przenieść ten wątek do działu z guzikami? Tylko proszę o zmianę tytułu na Guzik 13 mm".pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 27 Sierpień 2018 Share Napisano 27 Sierpień 2018 Zrobione.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Rosforek 00:57 28-08-2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.