Goos Napisano 28 Czerwiec 2018 Autor Napisano 28 Czerwiec 2018 Proszę o identyfikację oznaczeń dwóch przedmiotów. Pierwszy przedmiot widok całości.
bocznica Napisano 28 Czerwiec 2018 Napisano 28 Czerwiec 2018 Pierwsza to rękojeść polskiej szabli oficerskiej wz.21/22, druga to oprawa polskiej szabli wz.17 typu kawaleryjskiego.O ile co do pierwszej nie mam wątpliwości, że jest oryginalna, to na temat drugiej się nie wypowiadam..
predi888 Napisano 28 Czerwiec 2018 Napisano 28 Czerwiec 2018 drugie to jelec , chyba Polska szabla wz 17 ( tak jak wybite) http://www.szablapolska.com/szabla-wz-1917-kawaleria/
Goos Napisano 28 Czerwiec 2018 Autor Napisano 28 Czerwiec 2018 Kol. bocznica dziękuję. Idąc tym tropem dopasowałem kolejny element tej rękojeści. Brakuje mi jedynie elementu między osłoną rękojeści a jelcem.
Goos Napisano 28 Czerwiec 2018 Autor Napisano 28 Czerwiec 2018 Kol. predi888 również dziękuję. Tutaj również (chyba) dopasowałem oprawę rękojeści. Wygląda na oryginał tylko nie wiem czy z tej szabli. Ten jelec jak sugerowałeś jest z szabli wz 17 jednak w podanym linku wygląda on nieco inaczej. Inna krzywizna niż u mnie i brak wąsa.
Pytanie
Goos
Proszę o identyfikację oznaczeń dwóch przedmiotów. Pierwszy przedmiot widok całości.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.