Gość Napisano 18 Sierpień 2002 Napisano 18 Sierpień 2002 W myśl obecnej modzie na wszelakie grupy rekonstrukcyjne zrodził się pomysł na utworzenie kolejnej.Będzie to rekonstrukcja SAMODZIELNEJ BRYGADY STRZELCÓW KARPACKICH wchodzącej w skład PSZNZ,biorącej udział w walkach na terenie Afryki pn.podczas IIWŚ. Wszystkich chętnych do współpracy oraz wszelkich sympatyków tego tematu zapraszam na forum lub na mój adres w celu omówienia pomysłu.Dodając od siebie mogłaby to być przednia zabawa nie mówiąc o zgłębianiu tak fascynującej karty naszej histori. Bartosz Orszulik
Gość Napisano 18 Sierpień 2002 Napisano 18 Sierpień 2002 Popieram z calego serca. Czy P.T. kolega byl moze w Instytucie Sikorskiego w Londynie? A moze kontaktowal sie juz z krajowymi stowarzyszeniami karpatczykow. Sadze,ze oni by ten temat podchwycili. Ba malo tego jeszcze by co nieco podpowiedzieli odnosnie rekonstrukcji mundurow. Tak czy inaczej - bede wyczekiwal dalszych informacji na ten temat.Serecznie pozdrawiamGandalf de Grey
Gość Napisano 18 Sierpień 2002 Napisano 18 Sierpień 2002 Sorry, jeszcze raz ja. Pod reka mam stary adres Tobrukczykow - Zwiazku b. Zolnierzy Samodzielnej Brygady Strzelcow Karpackich - 21 Noel Road, London W3 0JD, oczywiscie UK. Preses Z. Picheta.Z tego co wiem powinien byc aktualny.Pozdrawiam,Gandalf de Grey
Gość Napisano 19 Sierpień 2002 Napisano 19 Sierpień 2002 jestem za!!!!jak patrzę jak powstajA na terenie Polski grupy rekonstrukcyjne tych co dobijali naszych rannych Żołnierzy Września , albo palili polskie dwory to mnie szlak trafia! Czas na to żeby kultywować tradycje Polskiego Oręża!!!! I tu mój prywatny apel : Ludzie pamiętajcie żeśmy Polakami...
Moose Napisano 19 Sierpień 2002 Napisano 19 Sierpień 2002 Witaj !Ja jestem jak najbardziej ZA - przecież rozmawialiśmy o tym na Zlocie w Gierłoży. Wrzuć tylko jeszcze ten post na Sensacje.PozdrawiamAdam
Gość Napisano 25 Sierpień 2002 Napisano 25 Sierpień 2002 No to się stało,Gandalf dziękuję za adres to ułatwi kontakt.A odnośnie Sensacji to chętnie jak tylko wejdę na stonę bo na razie to nie mam komp.A może jeszcze ktoś popiera moją inicjatywe?
Moose Napisano 25 Sierpień 2002 Napisano 25 Sierpień 2002 Witaj !Wracając do Sensacji - jeżeli chcesz to wrzucę temat na forum. Tydzień temu napisałem do Ciebie maila. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam. Adam
Moose Napisano 25 Sierpień 2002 Napisano 25 Sierpień 2002 Ups, zdaje się, że nie dotczytałem Twojego posta. Jak nie masz kompa to nie musisz się śpieszyć :-) PozdrawiamAdam
Gość Napisano 30 Sierpień 2002 Napisano 30 Sierpień 2002 Nawiązując do myśli przewodniej jeszcze raz zapraszam zainteresowanych,a i komentarze traktujące o temacie będą mile widziane.Co więcej,bardzo o nie prosze. BARTOSZ ORSZULIK
Gość Napisano 30 Sierpień 2002 Napisano 30 Sierpień 2002 Hmmm, jak na razie jest nas czterech chetnych... Troche malo jak na cala SBSK... chociaz zeby poszczegolne oddzialy odtworzyc?Czy probowales zasiegnac jezyka wsrod polskich Zwiazkow czy to SBSK czy Karpatczykow - 3DSK - jako, ze ona z SBSK wyrosla? Moze podaj troche wiecej szczegolow jak to widzisz - wtedy troche wiecej nas polonusow sie znajdzie? Na stronie www.wolf.pl sa namiary (nie wiem czy aktualne) jakiejs grupy rekonstrukcyjnej amerykanskiego wojska z wojny w Wietnamie (ciekawe dlaczego nie Wietnamczykow - Wietkongu???)W innych krajach ludzie sie przebieraja w rozne mundury i sobie odtwarzaja jakas tam bitwe. Czasami sa Niemcami, a czasami bija Niemcow... Powtarzam wiec pytanie jak to wszystko widzisz, bo jak narazie malo ludzi jest chetnych.Pozdrawiam,Gandalf de Grey
Gość Napisano 30 Sierpień 2002 Napisano 30 Sierpień 2002 A więc widzę to tak|jak ktoś chce robić wietnam,to niech robi.Ale co nam do tego?Skoro jest nas tylu (niezbyt wielu)to tylko odzwierciedla to przywiązanie do ojczyzny naszej ,a raczej naszych dziadków.Jak ktoś lubi czarno i srebrne runa to jego sprawa,ja tylko dałem pomysł.Pochodzę z terenów gdzie kiedyś ludzie mieli prawdziwy dylemat czy uciec do AK ibyć zgodnym ze swym sumieniem,czy też podpisać(na 3-kę)i jakoś to przeżyć.To daje do myślenia.Ja swych przekonań nie zmienię i dalej będe chylił czoła Polakom walczącym o niepodległość kraju w którym i my żyjemy. Bartosz Orszulik
Gość Napisano 30 Sierpień 2002 Napisano 30 Sierpień 2002 Wybacz, ale jak na razie to wymieniamy posty tylko miedzy nami. Powtorze wiec pytanie o nawiazaniu kontaktow ze zwiazkami Karpatczykow. Moze dodam, czy masz jakis mundur z 3DSK? (bo z SBSK to chyba fizycznie nie istnieje jako ze byla wcielona do 3DSK). Chociaz jak sie czyta wspomnienia, to starte pasy z uzywania jakie mieli byli zonierze SBSK po stworzeniu 3 DSK(i 5DK) byly wysoko w cenie. Jesli tak to jaki?Poza tym jak wyobrazasz sobie owa rekonstrukcje? No ale pomysl jest dobry! Tylko oby wiecej nas bylo!Gandalf de Grey
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 Na forum dałem temat.Resztę obgadałem z Moose.Mundury to nie ma szans o oryginał,dlatego HERO będzie jedynym wyjściem.Reszte wyposazenia można zdobyć jak sam wiesz,identyczne jest z angielskim.Jeśli masz alternatywę to prosze,ale to chyba jedyna droga.
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 A odnośnie materiałów to troche już tego mam,zresztą w UK gdzie staram się szukać ludzie są bardzo pomocni.Teraz powinienem dostać troche odnośnie etatów z 1941.Liczę też na wspomnienia gen.S Kopańskiego wydanych w UK.Jak dostanę to dam ci znać.
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 Prawie nie w temacie, ale... Czemu nikt (?) do diabła nie wpadł na pomysł odtwarzania partyzantki? Przecież to takie pole do popisu, mieszanina ubiorów i broni. Co wy na to?
Gość Napisano 1 Wrzesień 2002 Napisano 1 Wrzesień 2002 Do P.T. Chudzina, Faktycznie troche to inny temat. Lecz jesli juz partyzantke to ktora? AK,BCH, AL, NSZ czy inne wczesniej czy pozniej wlaczone do powyzszych? Pozatym nie wszyscy mieli jednolite umundurowanie, a takie SBSK czy 3DSK to juz cos konkretnego...Do Bartosza,Ciesze sie, ze mam wiecej informacji o calej akcji. Tak wyposazenie angielskie, a mundury podroby - jednak mam nadzieje fachowe. Jakich Ci danych brakuje?Co jakis czas przylatuje" do Instytutu Sikorskiego - moze bym czegos kokretnego poszukal? Nie tylko gen. Kopanski pisal wspomnienia (tez je mam ...), jaka inna literature posiadasz?. Pamietaj, ze jeszcze w SBSK zaczely sie Szkoly Podchorazych (moj ulubiony temat!) i byli podchorazacy troche wspomnien tu wydali...np. Wladyslaw Gorski - olnierskim Szlakiem przez Tobruk i Monte Cassino", Warszawa 1991 (?), czy odniesnie mojego ulubionego... - W.M.Drzewieniecki - Karpacka podchorazowka", New York 1977Tak czy inaczej - aby juz skonczyc - bede czekal na dalsze wiadomosci.Serecznie pozdrawiamGandalf de Grey
Gość Napisano 2 Wrzesień 2002 Napisano 2 Wrzesień 2002 Fakt, partyzanci nie wyglądają jednolicie i może gorzej się prezentują. A wybór organizacji trochę pachnie polityką.
Gość Napisano 2 Wrzesień 2002 Napisano 2 Wrzesień 2002 A więc tak;partyzantki robić nie będziemy,to pewne.Gandalfie odnośnie materiałów to może dałbyś rady przesłać mi dobry skan albo w innej formie graficznej wizerunek sztandaru SBSK otrzymanego w Palestynie.To by przydało się na strone internetową.A czy wiesz gdzie dostanę książki o których piszesz?Pozdrowienia. Bartosz Orszulik.
Gość Napisano 2 Wrzesień 2002 Napisano 2 Wrzesień 2002 A co z tymi, Rutus, którym podobają się ładne wzorki panterek niemieckich spadochroniarzy czy tez oddziałów SS? Co? Oni mają byc od razu faszystami - czy tez obowiązkowo mają przywdziac szynel koloru khaki, mausera i taczac sie na jakiejś taczance a armatą Schneidera wz. 1897 czy coś tam...Kochany demokracja polega na wielobarwności a nie tylko na khaki battledressach..Jakżeś taki aparat to idż i zaprotestuj dlaczego na jednej z wystaw z okazji wybuchu II wojny porównuje sie dwóch pilotów - polskiego który pierwszy zesstrzelił samolot niemiecki - i niemieckiego który jesli sie nie mylił zestrzelił Polaka kumpla który zginął (po Olkuszem - Małopolska). Cóż to za porównywanie...Tam pisz posty..
Gość Napisano 2 Wrzesień 2002 Napisano 2 Wrzesień 2002 Poviss wyluzój,to nie forum o moralności.Nikt tu nikogo nie nazywa faszystami,jest dosyć na forum tego typu listów i tam zpewnością znajdziesz pobrateńców.My mamy określony temat do omówienia i chcemy wymienić informacje.Jeśli posiadasz takowe to prosze ale nie wypisuj swych refleksji na temat nie związany z myślą przewodnią która jest ogólnie znana.A propo SBSK nie miała zielonych mundurów.Pozdrawiam. Bartosz Orszulik.
Gość Napisano 2 Wrzesień 2002 Napisano 2 Wrzesień 2002 Do Bartosza,Postaram sie wyslac email na Twoj private address odnosnie ksiazek.Gandalf de Grey
Gość Napisano 4 Wrzesień 2002 Napisano 4 Wrzesień 2002 Do Bartosza,Email wyslalem. Jesli masz trudnosci z wyslaniem emiala do mnie - podaj dane na forum jakich ksiazek poszukujesz lub jakis inny kontakt na Ciebie.PozdrawiamGandalf de Grey
Moose Napisano 5 Wrzesień 2002 Napisano 5 Wrzesień 2002 Dzisiaj znalazłem bardzo ciekawą stronę o grupie reenactment z USA. Zajrzyjcie tam - www.12lancers.comPozdrowieniaAdam
past Napisano 5 Wrzesień 2002 Napisano 5 Wrzesień 2002 jakiś czas temu miałem kontakt z gościem z USA polakiem który odtwarzał SBS poszukaj w jakiejśwyszukiwarce lub gdzieś na polskich stronach jest link
Hartmann Napisano 7 Wrzesień 2002 Napisano 7 Wrzesień 2002 Bartosz skontaktuj się z chłopakiem ,który na zlocie w Bielsku był w mundurze Karpatczyka.Za jego zgoda podaję adres:Robert Garcarczyk0-prefix-32-317-62-31On jest z Mysłowic.Leszek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.