Skocz do zawartości
  • 0

Mundur kawaleryjski

Sabathiel

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie

Chciałbym dowiedzieć się, czy z tego zdjęcia można wyczytać cokolwiek odnośnie umundurowania osoby siedzącej.
Wedle tradycji rodzinnej Franciszek Skrzypek (ten siedzący), miał być kozakiem.
Zdjęcie pochodzi z czasów I Wojny Światowej.
Niestety to wszystko co wiem na ten temat.
Bardzo proszę o choćby najmniejszą podpowiedź, która mogłaby naprowadzić mnie dalej

Pozdrawiam
Michał Konkel

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuję.
Podałem to co napisała mi rodzina z Francji, która szukała więcej informacji. Ja się na tym nie znam...
Czy Landsturm to była tylko piechota? Bo wydaje mi się, że Ci panowie mają i buty i spodnie raczej kawaleryjskie, ale może to tylko moje gdybanie

Pozdrawiam
Michał Konkel
Napisano
Kozacy walczyli w armii rosyjskiej a tu mamy niemieckich landsturmistów.
Landsturm jako formacja w założeniu miała wykonywać zadania pomocnicze tabory pilnowanie obiektów wojskowych itd.
W praktyce w związku ze stratami w jednostkach liniowych landsturmiści trafiali często na pierwszą linie.
Kozacy każdemu kojarzą się z końmi a może ci panowie służyli
gdzieś przy koniach w taborach więc ktoś pomyślał że jak konie to kozacy.
Co do obuwia to są to normalne buty występujące w armii niemieckiej pod nazwą Marschstiefel M1866.Landsturmiści często występowali w umundurowaniu starszego wzoru a nawet w cywilnych ubraniach jako że dla nich często brakowało już w magazynach regulaminowego sprzętu.
Jak widze pan siedzący ma na sobie chyba kurtke która nazywa się szara litewka bardzo charakterystyczna dla landsturmu.
Na ramieniu sznur strzelecki zapewne z okresu służby w regularnej armii.Na głowach charakterystyczne dla tej formacji nakrycia głowy tzw. Wachstuchmütze
Gdyby jakość zdjęcia była lepsza to może na kołnierzach kurtek dało by się zobaczyć numery po których można zidentyfikować okręg wojskowy i numer batalionu.
Tak kombinuje że skoro rodzina z Francji to ci panowie pochodzili może z Alzacji-Lotaryngii ?
Napisano
Jeszcze raz dzięki za wytłumaczenie.
Co do tego stojącego człowieka, to nie mam pojęcia kto to jest.
Ten siedzący to jak wspomniałem Franciszek Skrzypek.
Wziąwszy pod uwagę, że ludzie z Francji to potomkowie górników niemieckich, a wcześniej przybyłych tam z Wielkopolski, to sytuacja pewnie wyglądała tak, że Franciszek podczas I WŚ służył w Landsturmie, stąd zdjęcie. Potem być może został ułanem wielkopolskim, na co dowodów nie ma, ale w ich świadomości przetrwało, że jeździł na koniu, zatem jedyne co przyszło im do głowy to fakt że był kozakiem...

Pozdrawiam
Michał Konkel
Napisano

Witam serdecznie

Chciałbym dowiedzieć się, czy z tego zdjęcia można wyczytać cokolwiek odnośnie umundurowania osoby siedzącej.
Wedle tradycji rodzinnej Franciszek Skrzypek (ten siedzący), miał być kozakiem.
Zdjęcie pochodzi z czasów I Wojny Światowej.
Niestety to wszystko co wiem na ten temat.
Bardzo proszę o choćby najmniejszą podpowiedź, która mogłaby naprowadzić mnie dalej

Pozdrawiam
Michał Konkel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie