luk2030 Napisano 26 Listopad 2017 Autor Share Napisano 26 Listopad 2017 Witam, podczas rozmów z przedwojennymi mieszkańcami wsi w której mieszkam, dowiedziałem się w czasie wojny aby skrócić drogę z stacji kolejowej do drogi głównej powstał mały obóz dla jeńców którzy mieli utwardzić drogę wykładając kamienie. Jeszcze kilka lat po wojnie koło obozu miała się znajdować się siatka, którą wojsko pozwoliło wziąć gospodarzowi. I mam pytanie do kolegów czy jest może jakieś opracowanie lub dokumenty gdzie można poszukiwać informacji o tym obozie (miał kształt trójkąta znajdował się pomiędzy drogami leśnymi), z tego co jeszcze wiem to jak był budowany to z wsi wożono materiały na budowę, ale nikt nie potrafił powiedzieć ile osób było, jakiej narodowości, znam ogólną lokalizację, a poszukuje informacji pod co o podlegał, pozdrawiam i dziękuje.Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 26 Listopad 2017 Share Napisano 26 Listopad 2017 A obóz był w Afryce .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk2030 Napisano 26 Listopad 2017 Autor Share Napisano 26 Listopad 2017 Przepraszam, nie dopisałem, był w Putzig w Netzekreis kilka kilometrów od granicy z przedwojenną Polską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk2030 Napisano 3 Grudzień 2017 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2017 Dzisiaj rozmawiałem z przedwojennym mieszkańcem wsi (ur.1934) nie wiedział ilu było jeńców jedynie powiedział, że narodowości rosyjskiej, których pilnowali 4 strażnicy i 1 policjant, a co się stało z nimi to też nie wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.