Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka Der Stahlhelm

kof

Pytanie

Napisano

Witam. Dostałem kilkanaście lat temu od kolegi taką odznakę. Kolega znalazł ją na strychu w swoim poniemieckim domu. Do tej pory byliśmy pewni, że jest to oryginalna niemiecka odznaka. Jednak teraz jak zacząłem przeglądać internet to na taką samą sie nie natknąłem. Nie spotkałem takiej z wywiniętym przodem do góry.Dół odznaki też się różni od tych co widziałem w internecie. Czy ktoś się spotkał z taką odznaką jak moja? Jest to może jakaś samoróbka, przeróbka? Wygląda na wykonaną profesjonalnie.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odznaka jest zrobiona ze stopu srebra. Właściwie to była raczej wpinka na szpilce.Jest dość ciężka i niezbyt miękka.

Napisano
Nakładka z odznaki pamiątkowej Stahlhelm u. Zapewne spadła niefortunnie i w wypadku uderzenia się tak wywinęła

http://www.google.pl/search?client=ms-android-samsung&dcr=0&biw=360&bih=278&tbm=isch&sa=1&ei=hTYVWuTCNc3fwQKDioW4AQ&q=stahlhelm+abzeichen&oq=stahlhelm+abz&gs_l=mobile-gws-img.1.0.0i30k1.3321.4861.0.5761.4.4.0.0.0.0.903.1678.2-3j6-1.4.0....0...1c.1j4.64.mobile-gws-img..0.4.1675...0j0i24k1.0.VpLdO0CBOiI

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 09:48 22-11-2017
Napisano

Dzięki. Moja to chyba faktycznie jest nakładka z takiej odznaki. Na tej mojej z tyłu jest ślad po mocowaniu, myślałem, że jest to ślad po szpilce jak we wpinkach, ale z tego co widzę odznaki Stahlhelm miały zapięcia jak agrafka. Tą moją chyba ktoś celowo wypłaszczył i przez to musiał podwinąć. Jest równa, jak się ją położy to przylega całym obwodem do podłoża. Słyszałem taka teorię, że niektórzy przymocowywali sobie takie odznaki do okładek pamietników, wspomnień z wojny, może po to ją spłaszczono.

Napisano
Hmm może być widziałem kiedyś takie zastosowania odznaki, ale jeżeli że strychu to bardziej obstawiam bym przypadkowe uszkodzenia upadek lub zdeptanie
Napisano
W sumie wszystko jest możliwe, ale ona nie wygląda na uszkodzoną dlatego wcześniej myślałem, że tak właśnie wyglądają te odznaki. Chociaż może być i zdeptana, od upadku by się tak raczej nie zrobiło bo ona jest dość twarda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie