Witam, Od kiedy pamiętam mam ten nóż w domu (czyli jakieś 36lat), ostatnio znowu wpadł mi w ręce i postanowiłem go odtworzyć lub przerobić. Z informacji jakie znalazłem w internecie wywnioskowałem że jest to kordzik niemiecki (z okresu II W.Ś) najprawdopodobniej SS, jednakże z tego co wyczytałem inne tego typu noże mają wytrawiony napis gotykiem na kilindze i oznaczenia producenta. W moim napis gotycki jest całkowicie zatarty (pamiętam z dzieciństwa że że taki był ale już w tedy był słabo widoczny), a jeżeli chodzi o oznaczenia producenta to ich nie ma wcale. Jedynym oznaczeniem jakie pozostało jest znak przypominający " który znajduje się pod rączką. Dlatego proszę o pomoc w identyfikacji i ewentualnie rade co mógłbym z tym zrobić. Kordzik lekko przetarłem drobnym papierem ściernym bo od ostatniego czasu kiedy miałem go w ręce dość mocno zardzewiał.
Pod linkiem więcej zdjęć: https://photos.app.goo.gl/bGf6Jq3ePZNdD0CJ3
Pytanie
gargamell
Witam, Od kiedy pamiętam mam ten nóż w domu (czyli jakieś 36lat), ostatnio znowu wpadł mi w ręce i postanowiłem go odtworzyć lub przerobić. Z informacji jakie znalazłem w internecie wywnioskowałem że jest to kordzik niemiecki (z okresu II W.Ś) najprawdopodobniej SS, jednakże z tego co wyczytałem inne tego typu noże mają wytrawiony napis gotykiem na kilindze i oznaczenia producenta. W moim napis gotycki jest całkowicie zatarty (pamiętam z dzieciństwa że że taki był ale już w tedy był słabo widoczny), a jeżeli chodzi o oznaczenia producenta to ich nie ma wcale. Jedynym oznaczeniem jakie pozostało jest znak przypominający " który znajduje się pod rączką. Dlatego proszę o pomoc w identyfikacji i ewentualnie rade co mógłbym z tym zrobić.
Kordzik lekko przetarłem drobnym papierem ściernym bo od ostatniego czasu kiedy miałem go w ręce dość mocno zardzewiał.
Pod linkiem więcej zdjęć:
https://photos.app.goo.gl/bGf6Jq3ePZNdD0CJ3
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.