batoni Napisano 29 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2017 Witam!Posiadam grosza z 1610 roku, który ma podobną, złotawą patynę jak w tym wątku:http://odkrywca.pl/zygmunt-iii-august-grosz-1610,675707.html#675707Na rancie w miejscach ukruszeń jednak wydaje mi się, że wychodzi miedź. Masa mojego egzemplarza to ok. 1.25g. Drugi mój egzemplarz jest przedziurawiony prawdopodobnie nożem, ma masę ok. 1,5g. I tu moje pytanie - jak myślicie Koledzy - oba są fałszerstwem z epoki? Ten przedziurawiony to chyba już w epoce został wyłapany jako fałszywy i dlatego go uszkodzili.. Ale ten pierwszy na żywo jest dużo ładniejszy od przedziurawionego - czyżby bardzo dobre fałszerstwo? A może jest oryginalny?Proszę Kolegów o opinię.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batoni Napisano 29 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2017 druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batoni Napisano 29 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2017 drugi grosz, przedziurawiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batoni Napisano 29 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2017 druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 1 Lipiec 2017 Share Napisano 1 Lipiec 2017 Witam, te grosze przypominają fałszerstwa z Suczawyhttp://monederomanesti.cimec.ro/moldova/falsuri/a_003.htmTen dzióbnięty nożem został najpewniej w ten sposób sprawdzony (tzn. jaki ma rdzeń pod warstwą srebra), po czym obie monety właściciel wyrzucił. A przynajmniej jest to całkiem prawdopodobne. Wyglądają nieźle, na nie zniszczone obiegiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batoni Napisano 2 Lipiec 2017 Autor Share Napisano 2 Lipiec 2017 Dzięki za opinię sigis3! Jeśli chodzi o monetę dziabniętą nożem to się z Tobą zgadzam, że tak sprawdzono jej autentyczność. Jednak obie monety nie mają ze sobą nic wspólnego - tzn. nie miały wspólnego właściciela w epoce (na 99% bo różne cuda się zdarzają ;) ).Pozdrawiam!batoni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.