pi.ko Napisano 13 Luty 2017 Autor Share Napisano 13 Luty 2017 Mam nadzieję, że administracja nie potraktuje tego wpisu jako niedozwolonej reklamy. Ponieważ ze strony Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych spotkało mnie zawsze wiele dobrego, chciałbym tym wpisem poinformować o ich akcji. Może ktoś ma jakieś pamiątki, którym zechciałby się podzielić z CMJW. Jeśli nie, to chciałbym Was prosić byście rozpropagowali zbiórkę w swoich środowiskach:Centralne Muzeum Jeńców Wojennych w Łambinowicach-Opolu ogłasza wielką zbiórkę pamiątek związanych z pobytem żołnierzy w niemieckich i radzieckich obozach jenieckich oraz w obozach internowania w państwach neutralnych podczas II wojny światowej. Ponieważ los jeńca był udziałem obywateli różnych krajów i osób wielu narodowości, dlatego naszej akcji nie ograniczamy do żołnierzy polskich. Zbiórka odbędzie się pod hasłem Ocalone pamiątki, zachowana pamięć", a jej celem jest uchronienie od zapomnienia jenieckich rzeczy i ich dziejów, a wraz z nimi historii ludzi, z którymi były związane.Muzeum czeka na wszelkiego rodzaju artefakty – przedmioty używane bądź wytworzone w niewoli, dokumenty, korespondencję, rysunki, fotografie, ubrania itp. – niezależnie od stanu ich zachowania. Wszystkie dary wzbogacą zbiory Muzeum. Zostaną zabezpieczone i zinwentaryzowane. Dzięki temu staną się źródłem wiedzy i nośnikiem pamięci o jeńcach wojennych i internowanych, a tym samym o coraz bardziej odległej historii.Osoby zainteresowane przekazaniem pamiątek do Muzeum, proszone są o kontakt osobisty, telefoniczny, listowny lub mailowy. Każda propozycja zostanie rozważona w możliwie krótkim czasie. Po zdigitalizowaniu obiektów darczyńcy otrzymają albumy z wizerunkami pamiątek, a także z ich zapisem cyfrowym.Za zbiórkę odpowiedzialny jest Dział Zbiorów i Konserwacji CMJW.Kontakt do Muzeum:Centralne Muzeum Jeńców Wojennychw Łambinowicach-Opoluul. Muzealna 4, 48–316 Łambinowicetel./fax +48 77 434 34 75zbiorkapamiatek@cmjw.pl http://www.cmjw.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.