Skocz do zawartości
  • 0

celownik peryskopowy

Władecki

Pytanie

Napisano

Witam, mam taką optykę, wygląda to na jakiś celownik peryskopowy, znalazca twierdził, że był wśród niemieckich rzeczy. Całkowita wysokość to ok. 170 mm. Górna część jest oderwana od dolnej co będzie widoczne na kolejnych zdjęciach. Ze względu na mocno zanieczyszczone szkła nie mogę powiedzieć czy jest jakaś podziałka lub siatka. Ogólnie jest w kiepskim stanie, nic nie jest ruchome, mocno skorodowane elementy. W większości wykonane raczej z jakiegoś stopu aluminium. Obręcze i śrubki wyglądają na mosiężne. Nie próbowałem rozbierać bo obawiam się, że zniszczę go znacznie. W jednym miejscu widoczne są pozostałości farby ciemnooliwkowej lub ciemnej zielono-brązowej.
Oznaczeń, sygnatur już nie odzyskam dlatego może ktoś wie jaki był producent, parametry, gdzie był używany i jakie miał zastosowanie, w ogóle jak to się nazywało. Do czego służył ten pierścień widoczny w połowie (na kolejnych zdjęciach będzie lepiej widoczny) może do mocowania?.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na lornetkę nożycową wydaje się trochę małe, to ma tylko 17 cm wysokości. A górna część posiada gwint co sugerowałoby, że była to część wymienna i była narażona na uszkodzenia. To z kolei może kierować na montaż w jakimś pojeździe lub czymkolwiek co miało osłony (pancerz) i ta górna dokręcana część wystawała ponad to. Niemniej jednak mogę źle wnioskować, a w związku z tym każda sugestia, trop jest bardzo mile widziana. Oczywiście dziękuję za odpowiedź, każda uwaga jest cenna.
Napisano
Karol_K
może faktycznie służyło tylko do obserwacji, szkoda, że nie zachowała się żadna sygnatura. Za jakiś czas spróbuję uruchomić okular bo jest w dość dobrym stanie. Może wtedy zobaczę czy jest jakaś podziałka.
Napisano

Witam, mam taką optykę, wygląda to na jakiś celownik peryskopowy, znalazca twierdził, że był wśród niemieckich rzeczy. Całkowita wysokość to ok. 170 mm. Górna część jest oderwana od dolnej co będzie widoczne na kolejnych zdjęciach. Ze względu na mocno zanieczyszczone szkła nie mogę powiedzieć czy jest jakaś podziałka lub siatka. Ogólnie jest w kiepskim stanie, nic nie jest ruchome, mocno skorodowane elementy. W większości wykonane raczej z jakiegoś stopu aluminium. Obręcze i śrubki wyglądają na mosiężne. Nie próbowałem rozbierać bo obawiam się, że zniszczę go znacznie. W jednym miejscu widoczne są pozostałości farby ciemnooliwkowej lub ciemnej zielono-brązowej.
Oznaczeń, sygnatur już nie odzyskam dlatego może ktoś wie jaki był producent, parametry, gdzie był używany i jakie miał zastosowanie, w ogóle jak to się nazywało. Do czego służył ten pierścień widoczny w połowie (na kolejnych zdjęciach będzie lepiej widoczny) może do mocowania?.

Napisano

górna część, widoczny pryzmat i wewnętrzna obręcz ciemniejszego koloru z gwintem. Na zewnątrz po prawej jest jakaś obręcz na zawiasie, mogła służyć do mocowania urządzenia? Jeśli nie to do czego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie