Witam, mam taką optykę, wygląda to na jakiś celownik peryskopowy, znalazca twierdził, że był wśród niemieckich rzeczy. Całkowita wysokość to ok. 170 mm. Górna część jest oderwana od dolnej co będzie widoczne na kolejnych zdjęciach. Ze względu na mocno zanieczyszczone szkła nie mogę powiedzieć czy jest jakaś podziałka lub siatka. Ogólnie jest w kiepskim stanie, nic nie jest ruchome, mocno skorodowane elementy. W większości wykonane raczej z jakiegoś stopu aluminium. Obręcze i śrubki wyglądają na mosiężne. Nie próbowałem rozbierać bo obawiam się, że zniszczę go znacznie. W jednym miejscu widoczne są pozostałości farby ciemnooliwkowej lub ciemnej zielono-brązowej. Oznaczeń, sygnatur już nie odzyskam dlatego może ktoś wie jaki był producent, parametry, gdzie był używany i jakie miał zastosowanie, w ogóle jak to się nazywało. Do czego służył ten pierścień widoczny w połowie (na kolejnych zdjęciach będzie lepiej widoczny) może do mocowania?.
Pytanie
Władecki
Witam, mam taką optykę, wygląda to na jakiś celownik peryskopowy, znalazca twierdził, że był wśród niemieckich rzeczy. Całkowita wysokość to ok. 170 mm. Górna część jest oderwana od dolnej co będzie widoczne na kolejnych zdjęciach. Ze względu na mocno zanieczyszczone szkła nie mogę powiedzieć czy jest jakaś podziałka lub siatka. Ogólnie jest w kiepskim stanie, nic nie jest ruchome, mocno skorodowane elementy. W większości wykonane raczej z jakiegoś stopu aluminium. Obręcze i śrubki wyglądają na mosiężne. Nie próbowałem rozbierać bo obawiam się, że zniszczę go znacznie. W jednym miejscu widoczne są pozostałości farby ciemnooliwkowej lub ciemnej zielono-brązowej.
Oznaczeń, sygnatur już nie odzyskam dlatego może ktoś wie jaki był producent, parametry, gdzie był używany i jakie miał zastosowanie, w ogóle jak to się nazywało. Do czego służył ten pierścień widoczny w połowie (na kolejnych zdjęciach będzie lepiej widoczny) może do mocowania?.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.