Skocz do zawartości

grosz SAP na 24 część talara?

Rangarok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Aby można było coś w miarę obiektywnego i konstruktywnego stwierdzić,dobrze by było widzieć obiekt a żywo" . Ciężko zabrać głos w tej sprawie tylko na podstawie zdjęć.
Obie z tej samej epoki. Grosz z g" bito chyba do 1772 roku, więc to on musiał trafić jakimś cudem pod matrycę części talara.
Napisano
ileż można wałkować temat moneta obskoczyła już wszystkie fora do ID monet. np tu http://e-numizmatyka.pl/phpBB2/viewtopic.php?p=253733&highlight=#253733
Napisano
może i temat wałkowany, ale:
1. tamta moneta z linku to nie moja.
2. widział ktoś żeby awers z rewersem skleił" się idealnie.
3. grosz SAP był z miedzi a 1/24 talara ze srebra natomiast sklejona" moneta jest cała miedziana.
4. uwzględniając fakt że moneta z Twojego linku jest pierwsza a moja druga, można odnieść dziwne wrażenie że grosz SAP i 1/24 talara mają dziwną tendencję do sklejania" się
Napisano

zrobiłem takie małe zestawienie
po lewej moneta z 2009
w środku moneta z 2012
po prawej, moja znaleziona 20.112016
moim zdaniem niewielkie ale jednak różnice są widoczne, ale może niech wypowie się ktoś z lepszym okiem.

• 3 weeks later...
Napisano
Pierwsza wogole nieczytelna aby coś porównać,druga i trzecia to dwie inne monety,inny stempel lub stopien zuzycia, zniszczenia monety. Sam fakt takiej istnienia takiej monety jest ciekawy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie