Raciuch Napisano 20 Listopad 2016 Autor Napisano 20 Listopad 2016 Jestem Sołtysem wsi Ostrowo znajdującej się w województwie pomorskim powiat pucki. Na początku roku ogłosiłem konkurs pn. Sołectwo Ostrowo na starej fotografii". Przy okazji od jednego z mieszkańców dowiedziałem się że w małym zagajniku widziano kiedyś krąg kamienny (do dziś widoczny 1 kamień).Na początku nie wierzyłem ale poszedłem z tym mieszkańcem i odkopalismy razem 4 dodatkowe kamienie. Były one w równej odległości od kamienia centralnego. Sprawę zgłosiłem lokalnemu muzeum ale pozostało bez odzewu. Działka na której znajduje się znalezisko jest gminna, a że Burmistrz jest miłośnikiem historii więc nie widzi przeszkód dokonywania prac na tym terenie.W związku z powyższym prosiłbym jakąś osobę posiadającą georadar o kontakt w celu potwierdzenia czy faktycznie jest tam pod ziemią cały krąg. Nie chce wszystkiego kopać Łopata aby nie zniszczyć stanowiska.
fuks_ag Napisano 22 Listopad 2016 Napisano 22 Listopad 2016 lepiej zgłoś do konserwatora, a sam już nie tykaj nie oodkopuj, żebyś sobie bidy nie napytał ze słynnego paragrafu 108 i 111 ust o ochronie zabytków, a wójtowi przekaz Art. 110. 1. Kto będąc właścicielem lub posiadaczem zabytku nie zabezpieczył go w należyty sposób przed uszkodzeniem, zniszczeniem, zaginięciem lub kradzieżą, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.