Skocz do zawartości
  • 0

Płaszcz skórzany

felczer

Pytanie

Napisano

Witam. Moja siostra pracuje w Londynie w magazynie gdzie ludzie przynoszą różne rzeczy na cele charytatywne. Dostali taki oto płaszcz. Ktoś zasugerował że jest to płaszcz lotnika z I wojny. Chcieli to wystawić na aukcję ale nie mają pewności co do wojskowego pochodzenia. Płaszcz jest w bardzo złym stanie. Rozpada się na szwach. Jest dość ciężki. Moje pierwsze skojarzenie po zobaczeniu fotki było podobne - lotnik lub motocyklista. Przy założeniu że lotnictwo dopiero raczkowało mógł to być zakup prywatny, nieregulaminowy. Oczywiście przyjmując że ma on cokolwiek wspólnego z wojskiem. Co o tym sądzicie? Wszelkie sugestie mile widziane.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Płaszcz nie ma żadnych oznaczeń poza jedną metką. No i właśnie. Na mój gust wygląda zbyt współcześnie. O ile mnie wzrok nie myli jest zrobiona z nylonu a ten (poprawcie mnie) wszedł do powszechnego użytku znacznie później. Na tej podstawie osobiście stawiał bym na lata 80-90-te. Oczywiście mogę się mylić. Szukałem w necie firmy Buffalo z Rotterdamu ale znalazłem jedynie producenta trampek na słoninie". Mam na razie tylko te dwie fotki, gdyby było potrzeba więcej poproszę siorkę to dośle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie