Witam, mój teść znalazł taką łyżkę. Próba srebra 800, na odwrocie nazwisko jubilera L. Knorr (przez lupę wyraźnie widać, że ostatnia litera, to R"), z tyłu rączki data 9.7.1900, z przodu zdobienie. Czy ktoś powiedziałby mi coś więcej o tym przedmiocie? O jubilerze udało mi się ustalić tylko tyle, że był niemieckiego pochodzenia (na stronie domu aukcyjnego z Warszawy licytowano odznaczenie bractwa kurkowego z 1932 r. również jego produkcji). Czy ta data to najprawdopodobniej data produkcji? Nie wydaje mi się żeby upamiętniała jakieś wydarzenie. A może nie wyrył jej jubiler? Dużo pytań i pewnie większość (jak nie wszystkie) bez odpowiedzi, ale może ktoś miał styk z podobnym przedmiotem. Z góry dziękuję za jakąkolwiek informację - nie ukrywam, że temat mnie wciągnął;) PS Dodaję tylko zdjęcie yłu", bo mogę załadować wyłącznie 1 zdjęcie. Dodam resztę, jeśli zorientuje się jak...
Pytanie
joacaj
Witam, mój teść znalazł taką łyżkę.
Próba srebra 800, na odwrocie nazwisko jubilera L. Knorr (przez lupę wyraźnie widać, że ostatnia litera, to R"), z tyłu rączki data 9.7.1900, z przodu zdobienie.
Czy ktoś powiedziałby mi coś więcej o tym przedmiocie?
O jubilerze udało mi się ustalić tylko tyle, że był niemieckiego pochodzenia (na stronie domu aukcyjnego z Warszawy licytowano odznaczenie bractwa kurkowego z 1932 r. również jego produkcji).
Czy ta data to najprawdopodobniej data produkcji? Nie wydaje mi się żeby upamiętniała jakieś wydarzenie. A może nie wyrył jej jubiler?
Dużo pytań i pewnie większość (jak nie wszystkie) bez odpowiedzi, ale może ktoś miał styk z podobnym przedmiotem.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek informację - nie ukrywam, że temat mnie wciągnął;)
PS Dodaję tylko zdjęcie yłu", bo mogę załadować wyłącznie 1 zdjęcie. Dodam resztę, jeśli zorientuje się jak...
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.