manierka Napisano 31 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2016 Ktoś coś więcej wie co to niby jest czy resztki poznańskich umocnień czy coś cywilnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 31 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2016 http://poznan.naszemiasto.pl/artykul/grochowska-odnaleziono-tajemniczy-podziemny-tunel-z-czasow,3838504,art,t,id,tm.htmlSorki zapomniałem link dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 31 Sierpień 2016 Share Napisano 31 Sierpień 2016 W Poznaniu wieść gminna (od zawsze) niesie, że poszczególne forty z zewnętrznego pierścienia były połączone korytarzami, między innymi do umocnień pierścienia wewnętrznego. Musi przy dawnej Polfie (Obecnie Glaxo) stoi Fort VIII (Grolman), to kto wie, może był połączony z którymś z bastionów w pierścieniu zewnętrznym.okolice Grochowskiej znajdują się w linii pomiędzy Grolmanem a Bastionami: Colomb i Tiezen.W Poznaniu jest jednak rzecz ciekawsza - korytarze łączące niektóre obiekty poznańskiego Starego Miasta. Między innymi dane kolegium jezuickie (obecnie magistrat), Wzgórze Przemysława, i ponoć wędruje to na Wzgórze Św. Wojciecha.Mówiło się też kiedyś o połączeniu tego systemu z Cytadelą.Te tunele pod Starym Miastem są bardzo zróżnicowane jeśli chodzi o wiek. Najstarsze odcinki datuje się ponoć nawet na koniec XVIw. Miałem okazję w ty chodzić, gdy pracowałem w magistracie na centrali telefonicznej, a potem w tepsie, w budynku pod Wzgórzem Przemysława.Mówiło się, że te podziemia miały być połączone też z system połączeń fortów.Możliwe więc, że udało się wykopać część tego, mitycznego systemu połączeń podziemnych...Poczekamy - zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.