kris335 Napisano 24 Sierpień 2016 Share Napisano 24 Sierpień 2016 WitamPosiadam taką monetę:średnica około 17 mm na awersie napisyCHRISWILD:GS lub B. M CM:D. P lub RZ.na dole tarcza z orłemna rewersie jabłko królewskie w środku cyfra 3 obok jabłka litery z lewej F z prawej B na dole H Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris335 Napisano 24 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2016 druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris335 Napisano 25 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2016 Moje tytanie jest takie czy to polska moneta jeśli tak to z jakiej mennicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zasadowy35 Napisano 25 Sierpień 2016 Share Napisano 25 Sierpień 2016 austria. 3 krajcary. jak wrzucisz lepsze foty to będzie można powiedzieć więcej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris335 Napisano 26 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2016 Chodzi chyba o zdjęcie awersu jest mało czytelny Na necie nie mogę znaleść nigdzie takiej monety z Austri 3 krajcary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 26 Sierpień 2016 Share Napisano 26 Sierpień 2016 Bo to nie są 3 krajcary, tylko dreier, 3 pfenigi. Ostatnio coś moje posty są usuwane, jakieś upomnienia, a ponieważ wyrosłem już z wieku, kiedy mnie upominano ;), to robię sobie przerwę od tego forum. W każdym razie szukaj dreiera, władca to Christian Wilhelm, jak sam odczytałeś (von Brandenburg?), Niemcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 26 Wrzesień 2016 Share Napisano 26 Wrzesień 2016 Tak jak napisał sigis3. Jest to Dreier(3 pfennig) z datą 1622(16ZZ)Christian Wilhelm von Brandenburg- protestancki administrator arcybiskupstwa Magdeburga.Moneta została ujęta w katalogu Krause Standard Catalog of World Coins, 1601-1700 jedynie w opisie. Dreier ten figuruje w dwóch wariantach. Wydaje mi się, że chodzi o inicjały mincerskie FD i FD-H.http://books.google.pl/books?id=-mGYCAAAQBAJ&pg=PA619&lpg=PA619&dq=Magdeburg+Christian+Wilhelm+Markgraf+zu+Brandenburg+Dreier&source=bl&ots=d-TSegIvfC&sig=CgPqRpOA5L00S6AwKdyDtOa8PYo&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwj5zvPh66zPAhViApoKHXWnBrwQ6AEIJDAB#v=onepage&q=Magdeburg%20Christian%20Wilhelm%20Markgraf%20zu%20Brandenburg%20Dreier&f=false Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 26 Wrzesień 2016 Share Napisano 26 Wrzesień 2016 Rozpatrywana moneta w tym wątku, to według katalogu Krause wariant drugi FD-H.Opis tej monety znajduje się także w publikacji: Neue Beiträge zum Groschen-Cabinet: nebst einigen Anhängen" 1843.( wersja FD)Są różnice w legendzie. Litera C-G. Zaznaczyłem żółtym kolorem. Osobiście zaufałbym dziewiętnastowiecznemu opisowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 26 Wrzesień 2016 Share Napisano 26 Wrzesień 2016 Przez nieuwagę nie dodałem tego linku:http://books.google.pl/books?id=nvxlAAAAcAAJ&pg=PA45&lpg=PA45&dq=Christian+Wilhelm+von+Brandenburg+Dreier,+3+pfennige&source=bl&ots=xAEH-wyp4q&sig=1qRGEOOmKaARA3qd8rZfCdJ0JhU&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwiK3PKv2KzPAhUDD5oKHdQcBc0Q6AEIMzAD#v=onepage&q=Christian%20Wilhelm%20von%20Brandenburg%20Dreier%2C%203%20pfennige&f=false Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.