CoVoX Napisano 21 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2016 Witam,Mam wielką prośbę o pomoc w identyfikacji monety.Nie jest to moja branża, ale ponieważ moneta została znaleziona w przydomowym ogródku, więc mnie to zainteresowało.Na awersie znajduje się postać jakiegoś władcy oraz trudny do odczytania napis. Średnica monety wynosi 28 mm.Dziękuję i Pozdrawiam,CoVoX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoVoX Napisano 21 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2016 Na rewersie widoczny jest jakiś herb oraz napis:DN-SI-CO-AC-OPRA-DVX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoVoX Napisano 21 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2016 Witam,Dzięki pomocy jednego z użytkowników udało się dość szybko rozwiązać zagadkę tajemniczej monety.Są to 24 krajcary wybite w 1623 roku w Opolu.Na awersie znajduje się postać Gabriela Bethlena księcia Siedmiogrodu, który w latach 1622-1625 był również księciem opolskim i raciborskim.Pozdrawiam,CoVoX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.