krecik12 Napisano 10 Sierpień 2016 Share Napisano 10 Sierpień 2016 Witajcie - proszę o identyfikację i datowanie krzyżyka.Wykonany z miedzi. Z jednej strony jest ukrzyżowany Chrystus a pod nim czaszka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik12 Napisano 10 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2016 ... z drugiej strony postać ze złożonymi rękami, pod nią coś jak kwiatek, ponadto mam wrażenie, że na ramionach krzyża coś jest napisane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik12 Napisano 10 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2016 ... właśnie tutaj widać (mi kojarzy się ze słowem matka...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 10 Sierpień 2016 Share Napisano 10 Sierpień 2016 http://wkregusakrum.blogspot.com/2013_02_01_archive.html:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 10 Sierpień 2016 Share Napisano 10 Sierpień 2016 ten jest mój... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik12 Napisano 10 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2016 Są podobne, zwłaszcza jeżeli chodzi o postaci i o czaszkę ;) Dzięki K.O.P.Tylko mój cieniutki...Czy słusznie datuję XVII - XVIII wiek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 11 Sierpień 2016 Share Napisano 11 Sierpień 2016 ogólnie to mało jest w internecie o tych krzyżykach chociaż dosyć często trafiają się w różnych wzorach i na ogół datowane są tak jak piszesz lub wiek pózniej.Nie znam niestety żadnej fachowej literatury na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 11 Sierpień 2016 Share Napisano 11 Sierpień 2016 Co do krzyżyka, warto poszukać pod hasłem Immaculata Tu trochę do poczytania http://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=archeolog%20o%20medalikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Sierpień 2016 Share Napisano 17 Sierpień 2016 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Sierpień 2016 Share Napisano 17 Sierpień 2016 mój taki. Ktoś potrafi wydatować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.