Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet niemiecki oznaczenia

Gość P.D

Pytanie

Napisano
Przed chwilka trafił do mojej kolekcji bagnet niemiecki 84/98 z IIwś w super stanie wraz z żabka.prosze o identyfikacje wytworcy:po jednej stronie głowni JWH po drugiej numer 931 rok 42(co znaczy JWH?)Na żabce następujące bicia:RFNr. 0/0 494/0008 co one oznaczają??dzieki,pozdrawiam

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dlatego właśnie gratuluję. Jeśli to magazyn" to wartość $250 jest realna (na zachodzie, u nas rzadkość oznaczeń jeszcze nikogo nie rusza. No może dociekliwych maniaków :-). Oznaczenia na żabce to nr porządkowy jednostki, broni, przydziału, itp. wprowadzony pod koniec wojny. Niestety nie mam informacji co dokładnie znaczy każda cyferka. Jak możesz wrzucić zdjęcia (może być na priva) ze zbliżeniami progów to wycenię Ci dokładnie.
pzdr
Napisano
Przed chwilka trafił do mojej kolekcji bagnet niemiecki 84/98 z IIwś w super stanie wraz z żabka.prosze o identyfikacje wytworcy:po jednej stronie głowni JWH po drugiej numer 931 rok 42(co znaczy JWH?)Na żabce następujące bicia:RFNr. 0/0 494/0008 co one oznaczają??dzieki,pozdrawiam
Napisano
JWH, wytwórnia w okupowanej francji, a dokładnie Manufacture Nationale (Staatliche Waffenfabrik) Chatellerault, France. Gratuluję, jest dużo rzadszy niż niemiecki 84/98. W dobrym stanie ze zgodną pochwą i żabką (żabka ma typowe oznaczenie niemieckie) wart około $250.
pzdr
Napisano
Dzieki! zdiecie wrzuce za kilka dni,bo nie mam cyfrowki,ani skanera....bagnet jest naprawde w super stanie,oksyda tylko troszke wytarta na głowni w miejscu gdziw stykała sie z dławikiem..zabka jest na 100% z tym bagnetem od wojny,w super stanie,numerki bagnetu i pochwy sa zgodne,pochwa bez wgniecen!naprawde ładna sztuka! :)
Napisano
Dzieki,za info!Ale przepraszam bardzo ile jest on wart???nie jestem handlarzem...ale chciałbym wiedziec,kupiłem go od chłopa za 100zł..a jest wart 250$???Jest w stanie nie mal magazynowym???!!!
Napisano
I mam do Ciebie prosbe jak byc mogł zprecyzowac co oznaczaja te oznaczenia na zabce,ktore podałem w pierwszym poscie??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie