maxikasek Napisano 2 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2004 Trafiłem ostatnio żabkę. Wróciłem późnym wieczorem, a nie miałem w domu denaturatu, więc umyłem w wodzie i wrzuciłem do wody żeby skóra nie wyschła, Na drugi dzień kupiłem dyktę i wrzuciłem do dykty, na trzeci dzień wyjąłem z dykty namaściłem wazeliną (niestety w aptece lanoliny nie było- a trzy odwiedziłem). Skóra jest twarda i się poskręcała. CO S....ŁEM? I czy można coś jeszcze zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 2 Kwiecień 2004 Share Napisano 2 Kwiecień 2004 A co to za dykta, ktorą zastosowałeś? co to jest? Ja rozmiękczając skórę wkładam ją najpierw do ciepłej wody, a następnie (kiedy już rozmięknie) wyjmuje ja z wody i wycieram do sucha, poczym smaruje ją oliwką do ciała (taką dla niemowląt np. bambino). Skórka ładnie chłonie oliwkę. Należy poczekać aż skóra wchłonie oliwkę, a następnie znowu ja nasmarować (ja nakładam oliwkę pędzelkiem. Czynność tą powtarzamy dotąd ,aż skóra przestanie wchłaniać oliwkę. Tą metodą rozmiękczyłem ostatnio m.in. ładownicę sztywną z wykopu.Co do twojej żabki... Ja bym ją w takim stanie włożył do ciepłej wody, obmyłbym, oczyścił skórę z tych poprzednich specyfików. Jeżeli skóra by ponownie rozmiękła, zastosowałbym swoją metodę rozmiękczania opisaną powyżej.Pozdrawiam KLOKI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 2 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2004 Dykta to denaturat. Spróbuję twojej metody. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Kwiecień 2004 Share Napisano 3 Kwiecień 2004 Po dykcie skóra strasznie się kurczy i deformuje. To dobra metoda do zakładania twadej żabki na pochwę (raczej na zawsze) ale nie do konserwacji.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 5 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2004 Napiła się oliwki ale dalej jest twarda i zdeformowana. Da się coś jeszcze zrobic czy kicha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makij Napisano 7 Kwiecień 2004 Share Napisano 7 Kwiecień 2004 Z tym denaturatem nie był dobry pomysł.Pozostaje Ci teraz moczyć w płynnej glcerynie, może coś pomoże .Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 7 Kwiecień 2004 Share Napisano 7 Kwiecień 2004 a czy rozcienczac gliceryne alkocholem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 7 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2004 Obawiam się że jej już nic nie pomoże :-(( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 8 Kwiecień 2004 Share Napisano 8 Kwiecień 2004 Pod tym linkiem macie kilka sposobów na konserwowanie skóry http://nautarch.tamu.edu/class/anth605/File7.htm .Jest tu sposób z gliceryna i rodzaje roztworów.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.