Taktyk Napisano 23 Czerwiec 2016 Napisano 23 Czerwiec 2016 Optymalna sonda do tego detektora to 9,5'' :) Większe pogarszają separacje i ściągają zakłócenia - interferencje i zakłócenia od gruntu. Zasięg na monety i biżuterie na sondzie 12'' nie będzie dużo większy. A na 13'' firmy, która nie zaprojektowała tego detektora to...:))))TAKTYK
Mati$ Napisano 24 Czerwiec 2016 Autor Napisano 24 Czerwiec 2016 Mam 9,5 i na niej zasięgi są przeciętne. Dużo znajomych dokupiło większe cewki z firmy która nie wyprodukowała ich wykrywacza (co prawda nie chodzą na mxt) i koszą dużo głębiej. Dokupię tą 13 i sam się przekonam.
Taktyk Napisano 24 Czerwiec 2016 Napisano 24 Czerwiec 2016 Jeśli uważasz, że firma, która zaprojektowała detektor nie potrafi zrobić" optymalnej sondy (z dobrą separacją i dobrym zasięgiem) a potrafią zrobić" to firmy, które nie potrafią zaprojektować dobrego detektora to... :))))Natomiast paradoksem jest, że 9.5'' ma lepszy zasięg w gruncie od 12'' ;) Kto uważa inaczej niech kupuje >= 13'' i hajda w pole!!!TAKTYK
IdeL Napisano 25 Czerwiec 2016 Napisano 25 Czerwiec 2016 Taktyk,jeśli piszesz o 12-ce koncentrycznej, to nie zgodzę się z Tobą. Naprawiałem i testowałem te sondy wielokrotnie i ... zawsze wypadały zdecydowanie lepiej niż 9.5 jeśli chodzi o zasięgi. Terenem testów były piaszczyste grunty leśne Wielkopolski i różnica była znacząca.Np. w DFX'ie boratynka zakopana na 22cm, w piachu była praktycznie niesłyszalna z sondą 9.5". Na dwunastce sygnał nie dość, że był słyszalny w dynamiku, to jeszcze były jakieś wskazania VDI (cienkie, bo cienkie, ale coś tam innego niż +95 pokazywało się).Może na różnych gruntach robiliśmy testy? Nie mam pojęcia jak porównanie wypadłoby na torfie czy glinie.PozdroIdeL
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.