Skocz do zawartości

2 grosze 1927 odwrotka

kapuchy3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,
Wpadły mi ostatnio nietypowe 2 gr z 1927 r. - awers w stosunku do rewersu jest odwrócony o mniej więcej jakieś 150 stopni. Jest to oczywiście zupelnie normalne przykładowo w XVI-XVII w. ale w II RP? Nie spotkałem się dotąd z czymś takim i miałbym do doświadczonych w numizmatyce kolegów prośbę o napisanie, czy spotkali się z czymś takim (w zakresie bilonu II RP) oraz czy moneta taka została już gdzieś odnotowana. Dodam, że moneta w żaden sposób nie wygląda na fals, zresztą fałszowanie 2 gr (oczywiście w epoce, gdyż moneta trafiła do mnie a rynku pierwotnym") byłoby raczej dość kuriozalne.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Dziękuję za odpowiedź, jednak nie chodzi mi o potencjalną wartość, bo to mnie akurat nie interesuje (handel jakoś nie jest moją pasją), tylko o częstotliwość występowania skrętek bilonu groszowego w II RP, tzn czy spotkałem się z czymś w gruncie rzeczy wcale nierzadkim, czy moneta ma charakter unikatowym. Jak już pisałem, odwrotka, a właściwie rzeczywiście prawidłowo skrętka, jest bardzo wyraźna - ponad 150 stopni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie