kapuchy3 Napisano 13 Czerwiec 2016 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2016 Witam serdecznie,Wpadły mi ostatnio nietypowe 2 gr z 1927 r. - awers w stosunku do rewersu jest odwrócony o mniej więcej jakieś 150 stopni. Jest to oczywiście zupelnie normalne przykładowo w XVI-XVII w. ale w II RP? Nie spotkałem się dotąd z czymś takim i miałbym do doświadczonych w numizmatyce kolegów prośbę o napisanie, czy spotkali się z czymś takim (w zakresie bilonu II RP) oraz czy moneta taka została już gdzieś odnotowana. Dodam, że moneta w żaden sposób nie wygląda na fals, zresztą fałszowanie 2 gr (oczywiście w epoce, gdyż moneta trafiła do mnie a rynku pierwotnym") byłoby raczej dość kuriozalne.Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tolka Napisano 13 Czerwiec 2016 Share Napisano 13 Czerwiec 2016 dzisiaj widziałam na olx monetę 5gr 1928r wystawioną za 500zł ze zdjęć wynika że może to być skrętka ale w opisie nic nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy3 Napisano 13 Czerwiec 2016 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2016 Dziękuję za odpowiedź, jednak nie chodzi mi o potencjalną wartość, bo to mnie akurat nie interesuje (handel jakoś nie jest moją pasją), tylko o częstotliwość występowania skrętek bilonu groszowego w II RP, tzn czy spotkałem się z czymś w gruncie rzeczy wcale nierzadkim, czy moneta ma charakter unikatowym. Jak już pisałem, odwrotka, a właściwie rzeczywiście prawidłowo skrętka, jest bardzo wyraźna - ponad 150 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tolka Napisano 14 Czerwiec 2016 Share Napisano 14 Czerwiec 2016 cenę podałam dlatego,że wydaje mi się że gdyby to nie był destrukt to tyle by nie kosztował z tego co wyczytałam to jest parę skrętek z tego okresu ale minimalnych i rzadko się zdarzają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.