Skocz do zawartości

ładownica do mosina

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak powiedział kolega wyżej z tym, wydaje mi się że lepsza była by konwersja polskiej dwukomorowej ładownicy na trzy komorową, wtedy ładownice stają się do pierwszowojennych ładownic wz.09 które były używane choć w ograniczonym zakresie.
Innym rozwiązaniem, jakie przychodzi mi do głowy, jest kupno radzieckiej wersji ładownicy, jeśli odtwarzałbyś postać z frontu wschodniego, można wykorzystać jako zdobyczną.
Jednak najlepiej zaopatrzyć w klasyczną wz.11, na początek wystarczy chociaż jedna.

a własnie niedawno jak byłem pod stalingradem to moja ładownica do mausera była juz tak wyszmacona że wstyd było ją nosić wiec poszedłem do zdobycznegro ruskiego magazynu i wziąlem se nowiutkie od mosina:)taka historyjka jak wytumaczyć w niemieckiej rekonstrukcji ruską ładownice:)

pzdr

Sanshin

pojedyńcze trójki noszono w oddzialach tyłowych a takze jak żołnierz mial np. G43 i jedna ladownica była z ammo do odpelniania magazynków. Do zdobycznej broni na amunicje mosinowską używano też trójek. Dwójki i jedynki były przewaznie do karabinków garłaczy. A co do mosinowskiej dwójki to jako ersatz ale bez dorabiania ideologii bo rosyjska ladownica była inna od polskiej. Choć na stronie polskie ladownice są sprzedawane jako niemieckie......

Witam

Jak chcesz odtwarzać snajpera i to jeszcze FJ, to najlepiej jakbyś mała bandolier a nie ładownicę, chociaż jeżeli chodzi środkowy czy końcowy okres wojny to możesz mieć jedną ładownice po prawej stronie na pasie a z lewej kaburę z pistoletem, no ekstremalnie możesz nie mieć ładownicy, co mogło zdarzać się w końcowym okresie wojny – noszono wtedy amunicję i magazynki gdzie się dało, w kieszeniach chlebaku, puszcze od maski p.gaz. itd.
Inna sprawa to jaką będziesz miał „broń”, w grę wchodzi K98k i tu sytuacja z ładownicami wygląda jak napisałem wyżej, G43 możesz mieć wtedy mieć regulaminowo jedną ładownice od mausera i jedną od G43, jak pisał wyżej kolega Panzergrenadier, nie regulaminowo dwie od G43 lub jedną i kaburę z pistoletem.
Możesz się „uzbroić” również w Mosina 91/30 wtedy sytuacja podobna jak w przypadku K98k można też skusić się na radziecką (nie polską) ładownicę do „mośka”.
Bardziej fantazyjnie można by się uzbroić jeszcze w FG42 z celownikiem, wtedy bandolier i jeszcze Stg 44 z celownikem wtedy ładownice ...

Pozdrawiam,
Scharfschutze z GD
(+)

Bandolier - tak to się odmienia.
Widziałem kiedyś na Allegro, sprzedawał kol. Filbert kosztowało to jak dobrze pamiętam ok. 200zł - była to kopia bandoliera z materiału w splintę, chyba za Sturma (to taka firma w niemczech).
Zapytaj też Falla albo Panzergrenadiera, którzy pisali wyżej oni odtwarzają FJ pewnie będą bardziej zorientowani w temacie bandolierów
Kontakt z nimi znajdziesz na stronie http://www.zielonediably1.republika.pl/
(+)

Tutaj znajdziesz foto bandolierów – jednak nie tak łatwo go uszyć jak się wydaje na pierwszy rzut oka oglądając fotki.

http://pacificcoast.net/~gmax/fieldgear/lwbandolier.htm
http://www.fjr1.com/bandoliers_big.jpg
http://www.fallschirmjager-militaria.com/index2.htm

Co zaś tyczy się lunety do mausera to współczesna się nie nadają wyglądają zupełnie inaczej większość jest też zbyt długa. Najlepiej szukać oryginałów (wiem że są drogie i nie łatwo znaleźć taki fant) lub wyrobów z lat 50-tych np. czeskie Meopta lub NRDowski ZF z Jeny. Celownik mocuje się do karabinu za pomocą tzw. montażu składa się z bazy którą mocujemy do karabinu oraz reszty, którą mocowana jest do lunety. Montaże współczesna również różnią się znacznie od tych z epoki, podobny jest, jak dobrze pamiętam, jakiś montaż Leupolda ale cena coś około 1000-2000zł (nie pomyliłem się z ceną) najlepiej szukać oryginału, można spróbować ściągnąć kopie niemieckiego montażu ze Stanów czy z Włoch ale też nie są tanie. Najtańszym rozwiązaniem, które dość sensownie wygląda jest kupno lunety o odpowiednim wyglądzie z montażem hakowym (montaż jest wtedy najczęściej przylutowany do lunety więc trzeba dobrać lunetę z rozstawem zaczepów hakowych pod sztucer myśliwski oparty na konstrukcji K98k – taką lunetę można czasem trafić na giełdzie za kilka setek zł przeważnie bez bazy, którą trzeba dorobić samemu lub u rusznikarza.
Temat celowników optycznych to temat rzeka, to co tu przedstawiałem skrót....
Mam nadzieję, że nie chodziło Ci o tylko o celownik Zf41 – bo to inna bajka ... ;-)

(+)

Taaa, Pan [+] służy zawsze radą i jest taki OK ale jak wisi komuś kasę od 2 lat to jakoś nie jest skory do współpracy tylko zrzuca osobiste, prywatne rozliczenia między mną a jego skromną osobą na kolegów z mojej grupy, którzy nie mają nic z tym wspólnego. Oj żal aż dupę ściska. I takie elitarne GD w dupe wali.

Należy pamiętać, że GD to nie jedna osoba, a grupa osób więc proszę nie wciągać mnie w jakieś prywatne zatargi tym bardziej jeśli bierze się mnie za kogoś innego.
Jeśli masz jakieś żale to zwracaj się bezpośrednio do konkretnej osoby a nie kieruj pod adresem pierwszej z brzegu osoby związanej z GD. Nie ładnie ...
(+)

Co do bandoliera to (+) wypowiedział się dośc konkretnie. Fall ma kopię od Sturma i to ona znajduje sie na fotkach na naszej stronie (mam ją teraz w domu). Samodzielne szycie jej nie wchodzi raczej w gre bo jest to konstrukcja dość skomplikowana ze względu na ilość zakładek materiału i momentami jest do przeszycia ponad 20 warstw materiału. Poza maszyną przemysłowa nic tego nie zeszyje... Co do ładownic to (+) też ma rację. O FG42 z optyką raczej możemy zapomnieć bo cena katalogowa repliki japońskiej firmy SHOEI (taka jest na naszych zdjęciach) to ok 1800 $. No chyba ze ktoś ma gruuuuuuuby portwel. Dzis odebrałem fotki mausera z optyką od czarnego wujka. Jesto to replika GD z DDRowskim ZF na montażu czeskim i wygląda niesamowicie. Myślę że taka kombinacja jest optymalna. No i oczywiście moze byc to zdobyczny Mosin z rosyjską ladownicą i optyką ewentualnie polską (choć ta jest juz tez coraz rzadziej spotykana).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie