marekb37 Napisano 24 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2016 Koledzy może wie ktoś co to jest za żeton? Z obydwóch stron wygląda tak samo. Jest na nim tylko cyfra 50. Żadnych innych oznaczeń. Może ktoś spotkał się już z czymś podobnym. Jakieś pomysły? Będę wdzięczny za każdą pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekb37 Napisano 24 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2016 Druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senemedar Napisano 24 Kwiecień 2016 Share Napisano 24 Kwiecień 2016 Mój pomysł :)http://myvimu.com/exhibit/54717445-50-werth-marke-d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekb37 Napisano 25 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2016 Dzięki Senemedar. Bardzo dobry trop. Jednak wiesz, sprawdziłem wszystkie dostępne zdjęcia i jedno mnie martwi. Tam wszędzie na rewersie jest mała 50-tka, czy 20-tka i napis Werth-marke. Na mojej z jednej i drugiej strony jest tylko duża cyfra 50. Może ktoś ma jakiś pomysł dlaczego? Będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekb37 Napisano 25 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2016 Koledzy właśnie przeczytałem na stronie katalogu monet zastępczych że istniały też polskie żetony anonimowe. Bez niemieckich napisów. Może jakiś znawca wypowie się na ten temat. Czy mam rację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ancover Napisano 25 Kwiecień 2016 Share Napisano 25 Kwiecień 2016 marek poczytaj to http://bywajtu.pl/strony/na-kupieckim-szlaku/notatka/zeton-folwarczny/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekb37 Napisano 25 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2016 Dzięki bardzo ancover. Przeczytałem. Może masz rację. Chociaż już wcześniej sprawdziłem żetony kupieckie ,folwarczne, czy nawet kelnerskie i jenieckie. Przejrzałem zasoby netu, jak MYVIMU czy katalogu żetonów. Nic podobnego nie znalazłem. Dlatego pomyślałem o polskich anonimowych. Podobno były bite bez punc określających emitera. Ale może się mylę. Chciałbym tylko wiedzieć co za on. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senemedar Napisano 26 Kwiecień 2016 Share Napisano 26 Kwiecień 2016 Emitentem twojego był ktoś na literę O, widoczna na jednej stronie. Liczba 50 identyczna jak na mojej wertmarce .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekb37 Napisano 26 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2016 Witam Senemedar. Masz rację. Z jednej strony moja 50-tka jest identyczna z Twoją. Tylko zauważ że z drugiej Jest identyczna, a u Ciebie mniejsza z napisem. Co do emitenta jestem w stanie się zgodzić. Widać O. Chociaż z tego co sprawdzałem zawsze były to dwie litery. Inicjały imienia i nazwiska. Na razie moje poszukiwania idą w kierunku polskiego żetonu kelnerskiego. Takie żetony miały cyfry tej samej wielkości z każdej ze stron. Ale z kolei występowały jakieś wieńce. A może mój to jakiś półfabrykat. Już sam nie wiem. Nadal szukam, ale na razie nie trafiłem na podobny. Chciałbym, dla siebie, wiedzieć co to za żeton ale moje poszukiwania chyba spełzną na niczym. Teraz liczę już tylko na pomoc uczestników forum. Może ktoś....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoAr Napisano 26 Kwiecień 2016 Share Napisano 26 Kwiecień 2016 Głębsza analiza tej blaszki nie ma sensu. Moneta w typie Wert-marki (że nie posiada charakterystycznego napisu nie przeszkadza by tak ją kwalifikować, gdyż i8 takie emisje były w obiegu). Pojedyncza litera oznaczająca wystawcy również nie jest niczym nadzwyczajnym. Doszukiwanie się jej przeznaczenia jako emisji kelnerskiej czy też jakiejkolwiek innej nie ma sensu. Wystawca blaszki jest anonimowy i takim pewnie zostanie. Posiadam ponad 200 tego typu monetek i zaledwie w przypadku kilku można wskazać ich emitenta - taki ich urok.PozdrawiamAG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekb37 Napisano 26 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2016 Dzięki GoAr. Przychylam się do twojej opinii. Przestaje drążyć ten temat. Chyba nigdy nie dowiem się skąd jest ten żeton. Dalsze poszukiwania uważam za zamknięte. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.