Skocz do zawartości
  • 0

Przypinka-pięść

BravoGarrett

Pytanie

Napisano

Witam, mam problem z identyfikacją prawdopodobnie przypinki. Jest to pięść, z dość bujnym rękawem. Przeszukałem forum, znalazłem kilka podobnych tematów niestety żaden z nich w 100% mnie nie przekonuje. Otóż z poprzednich wątków wyciągnąłem cztery propozycje:

1.Symbol 17 SS Panzergrenadierdivision Gotz von Berlechningen
(odpada na starcie-położenie kciuka i rękaw)

2. ączki" do przytrzymywania rolet między oknami
(nie jestem specjalistą ale raczej to nie o takie rączki chodzi)

3.Znak Amerykańskiego Czerwonego Legionu
(Niestety, dalej przeszkadza rękaw)

4.Symbolika rodowa Gottfrieda von Berlichingena, niemieckiego rycerza który nie chcąc porzucić rycerskiego rzemiosła kazał wykuć sobie z żelaza protezę ręki.
(chyba najbardziej prawdopodobne)

Chciałbym jednak uzyskać bardziej sprecyzowane informacje, czy takie ozdoby były bite na cześć rycerza, kto je mógł nosić i w jakim okresie. Wcześniejsze posty są sprzed kilku lat, może teraz już więcej wiadomo na ten temat? Pozdrawiam i czekam na propozycje.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z identyfikacją prawdopodobnie przypinki. Jest to pięść, z dość bujnym rękawem. Przeszukałem forum, znalazłem kilka podobnych tematów niestety żaden z nich w 100% mnie nie przekonuje. Otóż z poprzednich wątków wyciągnąłem cztery propozycje:

1.Symbol 17 SS Panzergrenadierdivision Gotz von Berlechningen
(odpada na starcie-położenie kciuka i rękaw)

2. ączki" do przytrzymywania rolet między oknami
(nie jestem specjalistą ale raczej to nie o takie rączki chodzi)

3.Znak Amerykańskiego Czerwonego Legionu
(Niestety, dalej przeszkadza rękaw)

4.Symbolika rodowa Gottfrieda von Berlichingena, niemieckiego rycerza który nie chcąc porzucić rycerskiego rzemiosła kazał wykuć sobie z żelaza protezę ręki.
(chyba najbardziej prawdopodobne)

Chciałbym jednak uzyskać bardziej sprecyzowane informacje, czy takie ozdoby były bite na cześć rycerza, kto je mógł nosić i w jakim okresie. Wcześniejsze posty są sprzed kilku lat, może teraz już więcej wiadomo na ten temat? Pozdrawiam i czekam na propozycje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie