propranolol Napisano 15 Kwiecień 2016 Autor Napisano 15 Kwiecień 2016 Witam znalazłem taki oto guzik.Jest on z mosiądzu, awers jego jest posrebrzany a na rewersie widnieje od góry napis PLATED po bokach posiada ornament w postaci tak jakby liści kwiatu tulipana,na dole między tymi gałązkami widnieją inicjały I oraz L inicjały te przegradza ornament w postaci kwiatuszka.Mam pytanie z jakiego czasu jest ten guzik i kto go mógł nosić,kto go produkował
ZetZet Napisano 16 Kwiecień 2016 Napisano 16 Kwiecień 2016 Witam! Jeśli jestem w błędzie, proszę o sprostowanie. Przypuszczam że przedstawiony guzik, płaski, jednowarstwowy, mógł być w 2 ćw. XIX w. noszony przy surducie, fraku lub żakiecie, eleganckich męskich poprzednikach dzisiejszej marynarki.Większość tego typu guzików jest zdobiona motywami geometrycznymi nawiązującymi do plecionki. Porównując sposób wykonania tych dość licznych guzików z guzikami wojskowymi łatwiejszymi do wydatowania, przedział czasowy można rozszerzyć. Wiele z tych guzików posiada na odwrocie angielskie sygnatury. Pozdr.
SET01 Napisano 18 Kwiecień 2016 Napisano 18 Kwiecień 2016 Też kiedyś znalazłem guzik z napisem PLATED. Co prawda na polu bitwy, jednak jak kolega napisał, surdut do powstańca może pasować.
propranolol Napisano 23 Kwiecień 2016 Autor Napisano 23 Kwiecień 2016 Proszę o to lepsza jakoś fotografii guzika,może teraz będzie można go lepiej zidentyfikować.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.