Skocz do zawartości

Guzik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam znalazłem taki oto guzik.Jest on z mosiądzu, awers jego jest posrebrzany a na rewersie widnieje od góry napis PLATED po bokach posiada ornament w postaci tak jakby liści kwiatu tulipana,na dole między tymi gałązkami widnieją inicjały I oraz L inicjały te przegradza ornament w postaci kwiatuszka.Mam pytanie z jakiego czasu jest ten guzik i kto go mógł nosić,kto go produkował

Napisano
Witam! Jeśli jestem w błędzie, proszę o sprostowanie. Przypuszczam że przedstawiony guzik, płaski, jednowarstwowy, mógł być w 2 ćw. XIX w. noszony przy surducie, fraku lub żakiecie, eleganckich męskich poprzednikach dzisiejszej marynarki.
Większość tego typu guzików jest zdobiona motywami geometrycznymi nawiązującymi do plecionki. Porównując sposób wykonania tych dość licznych guzików z guzikami wojskowymi łatwiejszymi do wydatowania, przedział czasowy można rozszerzyć. Wiele z tych guzików posiada na odwrocie angielskie sygnatury. Pozdr.
Napisano
Też kiedyś znalazłem guzik z napisem PLATED. Co prawda na polu bitwy, jednak jak kolega napisał, surdut do powstańca może pasować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie