Skocz do zawartości
  • 0

Klamra Pruska

mat

Pytanie

Napisano
Witam.Prośba do znawców tematu.Jak odróżnić klamrę wzór 1847 od 1895.Wiem,że starsza jest większa ale chodzi mi o dokładne wymiary pudełka tych klamer oraz średnicę nakładki jednej i drugiej.Z góry dzięki za odpowiedź.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sygnowano nie na taką skalę jak w późniejszym okresie ale się trafiają - masz tu przykład bardzo nietypowego sygnowania -taka ciekawostka :)

http://myvimu.com/exhibit/54653167-klamra-niemiecka-stalowa-m16-ciekawie-sygnowana
Napisano
Dzięki Luftlander,dzięki huk100.Jeszcze pytanie do huka,jakie były średnice nakładek dla tych dwóch modeli?
Napisano

trudno mi podać jakieś konkretne wymiary te u góry to M47 ale każda ma inną średnicę , producenci trzymali wymiar pudełka bo musiało pasować do pasa a nakładki tłukli w różnych wymiarach :) a te na dole to M95 i też każda ma inny wymiar :):) po prostu te na M47 są większe i już :)

no ale zmierzyłem największe nakładki M47 to ok.49mm dla M95 to ok.42mm

Napisano
Ale zrodziło mi się jeszcze jedno pytanie.Czy spotyka się pruskie klamry z biciem producenta?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie