szmilas Napisano 18 Marzec 2016 Autor Napisano 18 Marzec 2016 Witam, znalazłem dzisiaj taki oto kubek. Niestety ztan agonalny. Załadowany z gruzami koparką i przewieziony wywrotką ze starej części miasta. Cienka blach mosiężna lub brąz. Zdobiona sześcioma wężykami zwiniętymi w okrąg
szmilas Napisano 18 Marzec 2016 Autor Napisano 18 Marzec 2016 spód.Z jakiej mniej więcej epoki może pochodzić?
nickt Napisano 18 Marzec 2016 Napisano 18 Marzec 2016 Bardzo podobne targali u nas arheo z grobów ciałopalnych.Takie spiralne zdobienia są charakterystyczne dla kilku kultur.
szmilas Napisano 18 Marzec 2016 Autor Napisano 18 Marzec 2016 patrząc na te spiralne zdobienia także pomyślałem że przedmiot musi pochodzić z bardziej odległej epoki. Ziemia pochodziła z wykopu pod nowo budowany blok który można by zlokalizować w rejonie wałów obronnych XIII-XIV wiecznej miejscowości.
Pytanie
szmilas
Witam, znalazłem dzisiaj taki oto kubek. Niestety ztan agonalny. Załadowany z gruzami koparką i przewieziony wywrotką ze starej części miasta. Cienka blach mosiężna lub brąz. Zdobiona sześcioma wężykami zwiniętymi w okrąg
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.