bors74 Napisano 12 Marzec 2016 Autor Napisano 12 Marzec 2016 Witam koledzy!Trzymałem tego trojaczka przez tydzień w mydle z wodą.Miał trochę ciemnych osadów.Potem one zeszły,ale zostały takie zielonkawe.Nie wiem,może to od mydła.Czym można by to usunąć?
bors74 Napisano 12 Marzec 2016 Autor Napisano 12 Marzec 2016 Druga strona.Widoczne osady, najbardziej na dole monety.
bors74 Napisano 12 Marzec 2016 Autor Napisano 12 Marzec 2016 Mam tu jeszcze jeden problem.Kilka monet miedzianych poddałem kąpieli w winianie sodowo-potasowym.Stało się coś takiego,wyszły takie zielonkawe osady.Chyba winian do miedzi nie bardzo się nadaje.Chciałem sprobować.Po 3 godzinnej kąpieli duże osady zeszły ,ale teraz zostało takie dziadostwo.Jak się tego pozbyć?Da się ,czy nie ma sensu już ruszać.
bors74 Napisano 12 Marzec 2016 Autor Napisano 12 Marzec 2016 5 Kopiejek rewers.Zielonkawy osad widoczny najbardziej na obrzeżach.Może to nie jest jakaś wartościowa moneta,ale jest największa,jaką mam.Kawał sztuki (:
adrian88rr Napisano 12 Marzec 2016 Napisano 12 Marzec 2016 Te zielone to patyna. Winian wytrawil monetke. Mogles sprobowac w wodzie utlenionej lub perhydrolu.
adrian88rr Napisano 12 Marzec 2016 Napisano 12 Marzec 2016 Foto lipne. Wrzuc w wode utleniona i obserwuj. Przetrzy delikatnie co jakis czas.
bors74 Napisano 12 Marzec 2016 Autor Napisano 12 Marzec 2016 Z miedziakami zawsze jest jakiś problem.Przestane chyba je wogóle czyścić.Dzięki adrian,pozdrawiam
MrV Napisano 18 Marzec 2016 Napisano 18 Marzec 2016 Te zielonkawe osady to sole kwasów organicznych i miedzi. Przynajmniej najczęściej tak jest. Poza tym widać też miejscami pozostałości patyny. Kopiejki w takim stanie oczyszczałem delikatną elektrolizą, co do trojaka - nie wypowiem się, bo nie mam doświadczenia, ale woda utleniona może pomóc.Moczenie w mydle i wodzie (najlepiej szarym, o jak najmniejszej ilości dodatków) ma sens, gdyż zmiękcza wszystkie osady luźno związane z powierzchnią monety.
fidzir Napisano 18 Marzec 2016 Napisano 18 Marzec 2016 ja miedziaki czyszczę tylko wodą utlenioną,jak jest dobry stan to woda potrafi zdziałac cuda,jak miedziak jest w kiepskiej kondycji to juz mu nic nie pomoże...
bors74 Napisano 18 Marzec 2016 Autor Napisano 18 Marzec 2016 Dziękuję za ważne sugestie. Faktycznie woda utleniania wyczyściła mi sporo miedziaków.Tego trojaka też moczyłem,ale niewiele mu to pomogło.Pomalowałem więc paraloidem takiego, jaki jest i wygląda naprawdę super.Jak wyschnie wrzucę foto.Pozdrawiam.
manierka Napisano 19 Marzec 2016 Napisano 19 Marzec 2016 winian jest do srebra do miedzi się nie nadaje
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.