ZUBIKED Napisano 22 Luty 2016 Autor Share Napisano 22 Luty 2016 Czy ktoś byłby w stanie odczytać treść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 22 Luty 2016 Autor Share Napisano 22 Luty 2016 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 22 Luty 2016 Autor Share Napisano 22 Luty 2016 proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melajda95 Napisano 3 Marzec 2016 Share Napisano 3 Marzec 2016 Pieczątka nie jest w języku hebrajskim, ale w jidysz.Należała do Kolelu, czyli instytucji religijnej studiów talmudycznych i literatury rabinicznej przeznaczonej dla żonatych mężczyzn, którzy zakończyli już edukację w jesziwie.Nazwa tego Kolelu w luźnym tłumaczeniu to ''Generacja Życia'' w Białej.Zapewne chodzi tu o miejscowosć Biała Podlaska.Można wiedzieć w jakich rejonach Polski wyszła ta pieczęć ?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 4 Marzec 2016 Autor Share Napisano 4 Marzec 2016 Dzięki wielkie już strąciłem nadzieje. Próbowałem ja odczytać poprzez osobę która zna hebrajski wyszło jej że Szpital Chasydów w GUR czyli Górze Kalwarii" ale mi nie grało bo pieczątka rzeczywiście pochodzi z Białej Podlaskiej. Dzięki !Teraz to ma sens ! Jeszce zapytam o jaki przedział czasowy wiązać z tą pieczątką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melajda95 Napisano 9 Marzec 2016 Share Napisano 9 Marzec 2016 Pieczątka w swej formie nie wygląda na starą.Osobiście umieścił bym ją w okresie drugiej połowy XIX wieku aż do wybuchu II wojny światowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.