koala102 Napisano 13 Luty 2016 Share Napisano 13 Luty 2016 Witam serdecznie..Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny niewłaściwego działania detektora. Zazwyczaj po uruchomieniu w terenie wszystko działa jak należy, po jakimś czasie (kilkunastu-kilkudziesięciu minutach)przestaje działać dyskryminacja. Wszystko co wykrywa począwszy od najdrobniejszych żelaznych śmieci pokazuje na górnej skali 4,5 i sygnalizuje dźwiękiem jako kolor, nie działa również w tym czasie prawidłowo strojenie do gruntu. Po wyłączeniu detektora i ponownym włączeniu przez chwilę wszystko działa jak należy, po czym dalej przestaje działać dyskryminacja. Resetowanie do ustawień fabrycznych nic nie pomaga.Co może być nie tak z tym detektorem? Może ktoś z szanownych kolegów miał podobny problem. Ma ktoś jakąś teorię.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r80r Napisano 13 Luty 2016 Share Napisano 13 Luty 2016 Jakiej cewki uzywasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r80r Napisano 13 Luty 2016 Share Napisano 13 Luty 2016 I na wszystkich te same objawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koala102 Napisano 14 Luty 2016 Autor Share Napisano 14 Luty 2016 Na wszystkich takie same objawy, różnica jedynie w czasie po jakim pojawiają się problemy. Uszkodzenie cewki wykluczyłem. W dniu wczorajszym wieczorem otrzymałem maila od kolegi z Wałcza znającego się na detektorach któremu naświetliłem problem. Zasugerował, że przyczyną może być zimny" lut który przestaje przewodzić po rozgrzaniu. Idąc tym tropem i poradami z forum Elektroda" na temat rozpoznawania zimnych lutów i najczęstszych miejsc występowania przyjrzałem się dokładnie z lupą w ręku i mocnym światłem płytkom z elektroniką. Znalazłem jeden pin od gniazda cewki podejrzanie wyglądający, dla pewności rozgrzałem wszystkie z gniazda. Złożyłem detektor do kupy i sprawdziłem czy działa. Udało się nic dodatkowo nie popsuć, teraz tylko dłuższe testy w terenie i nadzieja, że zabieg coś dał.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koala102 Napisano 15 Luty 2016 Autor Share Napisano 15 Luty 2016 Niestety..Mam jedną teorię na temat takiego zachowania detektora, muszę to jeszcze sprawdzić w praktyce.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.