Witam Ciekawa sprawa, jakiś czas temu trafiło się coś w stylu małego talerzyka, miseczki z wygrawerowanym napisem ZEPPELIN i rysunkiem sterowca. Po ciężkich bojach z wujkiem google trafiłem na taki zestaw miski o średnicy 33cm i talerzyków 16cm: http://www.design-store-vienna.com/artikel/1576 Opis po angielsku w wolnym tłumaczeniu: estaw do owoców złożony z miski i 6 małych talerzy. Materiał: aluminium anodowane złotem. Części pochodzą z produkcji statku powietrznego Zeppelin GmbH albo z następcznej firmy Zeppelin-wyroby metalowe do czego odnosi się pieczątka. Muzeum Zeppelin z Friedrichshafen ma wiele przedmiotów z domowego sektora, które były używane tylko jako "powietrzne naczynia(?) w różnych kolorach(zielony, niebieski, czerwony, srebrny i złoty) otrzymanych za pomocą anodowania stopu aluminium." Produkcja: lata '30 Jednakże moja miseczka ma 7,7 cm i sądząc po resztkach powłoki była anodowana srebrem. Co ciekawe widać, że była mocno eksploatowana i szorowana jakiś druciakiem, a pochodzi z... niemieckich pozycji 44/45. Czy dobrze zrozumiałem z opisu, że miseczki te były produkowane jako naczynia używane na sterowcach Zeppelin? Do czego mogła służyć? Spotkał się ktoś z podobnym tematem?
Pytanie
IgI
Witam
Ciekawa sprawa, jakiś czas temu trafiło się coś w stylu małego talerzyka, miseczki z wygrawerowanym napisem ZEPPELIN i rysunkiem sterowca. Po ciężkich bojach z wujkiem google trafiłem na taki zestaw miski o średnicy 33cm i talerzyków 16cm:
http://www.design-store-vienna.com/artikel/1576
Opis po angielsku w wolnym tłumaczeniu:
estaw do owoców złożony z miski i 6 małych talerzy. Materiał: aluminium anodowane złotem. Części pochodzą z produkcji statku powietrznego Zeppelin GmbH albo z następcznej firmy Zeppelin-wyroby metalowe do czego odnosi się pieczątka. Muzeum Zeppelin z Friedrichshafen ma wiele przedmiotów z domowego sektora, które były używane tylko jako "powietrzne naczynia(?) w różnych kolorach(zielony, niebieski, czerwony, srebrny i złoty) otrzymanych za pomocą anodowania stopu aluminium."
Produkcja: lata '30
Jednakże moja miseczka ma 7,7 cm i sądząc po resztkach powłoki była anodowana srebrem. Co ciekawe widać, że była mocno eksploatowana i szorowana jakiś druciakiem, a pochodzi z... niemieckich pozycji 44/45.
Czy dobrze zrozumiałem z opisu, że miseczki te były produkowane jako naczynia używane na sterowcach Zeppelin? Do czego mogła służyć? Spotkał się ktoś z podobnym tematem?
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.