Skocz do zawartości

Moneta chińska ?

VidensVere

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
po zapoznaniu się z tajemniczym regulaminem, drugie podejście ;)

Moneta została odnaleziona w okolicach Środy Śląskiej. Na głębokości ok 30-40 cm.

Proszę o identyfikację monety.

w nast. postach więcej zdjęć.

• 2 weeks later...
Napisano
Witam,

Jest to moneta jia ching tong bao odlana przez Mennicę Ministerstwa Skarbu w Pekinie. Powstała gdzieś w latach 1796-1820. Nominał 1 wen.

Pozdrawiam
  • 1 month later...
Napisano

Dokleje sie do wątku , dzisiaj też mi wyskoczyła chińszczyzna-może ktoś rozszyfruje co to za monetka

Napisano
To jest chińska qian long tong bao z mennicy Ministerstwa Skarbu w Pekinie. Odlewana w latach 1736-1795. Nominał 1 wen.

Z wszystkich monet keszowych odnajdywanych na naszych ziemiach właśnie qian long tong bao jest najczęściej trafianą. Znanych jest mi około 20 znalezisk tej monety.
Napisano
Nie ma problemu. Zawsze do usług.

Prowadzę bloga o monetach keszowych i właśnie pracuję nad aktualizacją posta odnośnie ich znalezisk z naszych ziem. Poprzedni post jest już mocno zdezaktualizowany, ale mimo wszystko polecam --> http://monety-keszowe.blogspot.com/2014/10/znaleziska-monet-keszowych-z-terenow.html

Jeśli chodzi o rozczytywanie dawnych znaków przez współczesnych Chińczyków, to czasem mają oni pewne problemy. Wynika to z faktu, iż obecnie w ChRL używa się znaków uproszczonych.

Pozdrawiam
Napisano
yuan-feng, jeśli jesteś zainteresowany to postaram zdobyc fotke chińskiej monety którą znalazł znajomy mojego znajomego-znalazł ją dwa dni przed moją

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie