Witam Na targowisku dostałem za 10zł kartonik pełen nieczyszczonych PRL-ek aluminiowych i z miedzioniklu. Stany katastrofalne, przeżarte przebywaniem w niesprzyjającym środowisku. W kartoniku walał się" brudny pierścień, który skupił moją uwagę. Nie chcąc nabijać ceny wytargowałem z 20zł za kartonik rabat 50% :)
Jako, że nie jestem specjalistą proszę o pomoc w identyfikacji oraz datowaniu.
Tyle wiem (tak sądzę, mogę się mylić): 1. Pierścień jest z brązu z dużą zawartością cyny w miedzi, może ok 20%. Wnioskuję po kolorze. 2. Waga ok 6,5g. 3. Wielkość zdecydowanie męska, wchodzi z lekkim luzem na palec środkowy. Na kciuk już nie wejdzie. 4. Powierzchnie wyślizgane / wypolerowane. Wnioskuję, że długo używany - odpada więc pierścień wotywny. 5. Na 100% nie jest wykonany z blachy, przekroje owalne, nie płaskie lub prostokątne. 6. Na jednym ze zdjęć wyraźnie widać jakby ruzdę" wzdłuż wewnętrznej powierzchni ringu z której wnioskuję, że jest to ślad po otwarciu formy w której go odlano a później poddano dalszej obróbce. Nie mam pojęcia czy takie pierścienie się odlewało, ale tak mi to wygląda. Na zewnątrz brak jakichkolwiek śladów sugerujących odlewanie. 7. Na płaskim oczku" widać wżery jako efekty korozji. Innych śladów korozji brak. Pierścień ma lekki połysk po przetarciu palcami, niczym go nie nabłyszczałem. 8. Nie reaguje na płyn do czyszczenia srebra. Wewnątrz zrobiłem małą próbę bez rezultatu. 9. Na oczku" widać odbarwienia wpadające w kolor miedzi w przeciwieństwie do pozostałych obszarów pierścienia które są mocno szare. Mój wniosek: niedopracowana technologia tworzenia stopu skutkiem czego metale nie są równomiernie rozmieszczone - może to sugerować antyczność" pierścienia, bo technologia wytwarzania brązu była opanowana do perfekcji już bardzo dawno (2 tysiące lat temu już nie stanowiło to problemu).
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu pochodzenia i datowaniu.
Pytanie
eVerest
Witam
Na targowisku dostałem za 10zł kartonik pełen nieczyszczonych PRL-ek aluminiowych i z miedzioniklu. Stany katastrofalne, przeżarte przebywaniem w niesprzyjającym środowisku. W kartoniku walał się" brudny pierścień, który skupił moją uwagę. Nie chcąc nabijać ceny wytargowałem z 20zł za kartonik rabat 50% :)
Jako, że nie jestem specjalistą proszę o pomoc w identyfikacji oraz datowaniu.
Tyle wiem (tak sądzę, mogę się mylić):
1. Pierścień jest z brązu z dużą zawartością cyny w miedzi, może ok 20%. Wnioskuję po kolorze.
2. Waga ok 6,5g.
3. Wielkość zdecydowanie męska, wchodzi z lekkim luzem na palec środkowy. Na kciuk już nie wejdzie.
4. Powierzchnie wyślizgane / wypolerowane. Wnioskuję, że długo używany - odpada więc pierścień wotywny.
5. Na 100% nie jest wykonany z blachy, przekroje owalne, nie płaskie lub prostokątne.
6. Na jednym ze zdjęć wyraźnie widać jakby ruzdę" wzdłuż wewnętrznej powierzchni ringu z której wnioskuję, że jest to ślad po otwarciu formy w której go odlano a później poddano dalszej obróbce. Nie mam pojęcia czy takie pierścienie się odlewało, ale tak mi to wygląda. Na zewnątrz brak jakichkolwiek śladów sugerujących odlewanie.
7. Na płaskim oczku" widać wżery jako efekty korozji. Innych śladów korozji brak. Pierścień ma lekki połysk po przetarciu palcami, niczym go nie nabłyszczałem.
8. Nie reaguje na płyn do czyszczenia srebra. Wewnątrz zrobiłem małą próbę bez rezultatu.
9. Na oczku" widać odbarwienia wpadające w kolor miedzi w przeciwieństwie do pozostałych obszarów pierścienia które są mocno szare. Mój wniosek: niedopracowana technologia tworzenia stopu skutkiem czego metale nie są równomiernie rozmieszczone - może to sugerować antyczność" pierścienia, bo technologia wytwarzania brązu była opanowana do perfekcji już bardzo dawno (2 tysiące lat temu już nie stanowiło to problemu).
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu pochodzenia i datowaniu.
Pozdrawiam liczę na fachową pomoc :)
0 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.