Nickiel Napisano 17 Listopad 2015 Autor Share Napisano 17 Listopad 2015 WitamMam takiego grosza litewskiego 1612 ... szukałem w sieci i nie mogłem znaleźć takiej odmiany - z napisem LITV po obu stronach... czy to rzadkość, bo fals chyba nie ?PozdrawiamNickiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nickiel Napisano 17 Listopad 2015 Autor Share Napisano 17 Listopad 2015 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 18 Listopad 2015 Share Napisano 18 Listopad 2015 Kurpiewski w swoim katalogu pod nr 2079 i 2080 odnotowuje awers i rewers tego grosza, bez rysunków (rzadkość R). U Ciebie kombinacja stempli tych dwóch odmian, być może trochę rzadsza. Trzeba by jeszcze sprawdzić w katalogu Ivanaskausa, ja pełnej wersji nie mam.Ps. Zwróć uwagę na odwrócone D w DVX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 18 Listopad 2015 Share Napisano 18 Listopad 2015 Jeszcze zerknąłem, Ivanauskas w posiadanym przeze mnie katalogu z 1999r. odnotowuje Twoją odmianę z rzadkością taką samą jak inne grosze (R w skali 6-cio stopniowej, nie wiem jak to się ma do skali Hutten-Czapskiego). Jest nawet kiepskiej jakości rysunek tej monety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 23 Listopad 2015 Share Napisano 23 Listopad 2015 Sigis3 masz na myśli: Ivanauskas 1999, poz. 1002:195 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.