zagadank Napisano 31 Październik 2015 Share Napisano 31 Październik 2015 Z racji tego że niestety wymiękłem (a raczej moje oczy po 8-11h przed kompem) zmuszony jestem prosić o pomoc. Trafiło się coś takiego jak na zdjęciach : wytarte a płasko", rant ząbkowany, na skali w okolicy fantów o największej przewodności (miedź, srebro). Zielonkawe prześwity sugerowałyby miedź. Po zanurzeniu w wodzie i lekkim przetarciu daje się zauważyć zarys prawej nogi orła? z czymś w kształcie jabłka, oraz stromo wznoszące się skrzydło (sam zarys). Ciekawi mnie co to, choć stan straszny. W promieniu 2m wyszły kopiejka 1882r, guzik carskiej straży granicznej (wzór 1845r) i coś w rodzaju boratynki (równie nieczytelne). Zdaję sobie sprawę, że to jest bardziej podobne do blachy niż monety, ale może ktoś podpowie jakiś trop? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zagadank Napisano 31 Październik 2015 Autor Share Napisano 31 Październik 2015 Do 3 groszy pasuje średnica (ma równo 25,0mm), rant karbowany i materiał, tyle że na jubilerskiej wadze pokazało 7,05g, a powinno być 8,57g. Różnica prawie 20%, to raczej zbyt duży ubytek na wytarcie? Po Googlach, katalogach Bitkina, Fishera, Kopickiego itd wcale nie jestem bardziej zorientowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zagadank Napisano 31 Październik 2015 Autor Share Napisano 31 Październik 2015 Druga strona równie beznadziejnie nieczytelna. Wiem że to kpina coś wyczytać z tego, ale może ktoś coś zasugeruje. Jak nie to oliwka i sporo cierpliwości... Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 31 Październik 2015 Share Napisano 31 Październik 2015 obawiam się, że ani fusy ani szklana kula nie pomoże, ale cuda czasem się zdarzają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marrio Napisano 1 Listopad 2015 Share Napisano 1 Listopad 2015 ostatnio tak dla jaj utopiłem fenola pruskiego w winianie i okazało sie , że winian pięknie rozpuszcza syf na monetach nie tylko ze srebra . warto spróbować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino87 Napisano 1 Listopad 2015 Share Napisano 1 Listopad 2015 W sprawie identyfikacji nie mogę pomóc, natomiast w kwestii oczyszczenia zamiast oliwki polecam perhydrol lub amoniak w stężeniu do 5 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 1 Listopad 2015 Share Napisano 1 Listopad 2015 Patrząc na patynę mogę dość obiektywnie stwierdzić, że moczenie w niczym tej monecie nie pomoże. Ta patyna ma strukturę zwartą i odpowiadającą rysunkom na awersie i rewersie. Jej chemiczne lub mechaniczne ściągnięcie nic nie da, gdyż to co jest pod spodem prawie na pewno jest w takim samym stanie jak wierzch. Musiałbyś zedrzeć patynę do gołej miedzi żeby z grubsza zobaczyć to co Cię interesuje, a przy tak integralnej patynie ani perhydrol, ani oliwa z oliwek nie pomoże. Sprawdzałem taką metodykę na krajcarach austriackich. Elektroliza na pewno rozpuści wszystko co trzeba, tym bardziej, że odpryski na monecie już dają miejsce styku dla kabli. Polecam małe napięcie i obojętny elektrolit. Generalnie fajny obiekt do nauki czyszczenia metodą elektrolizy. Przepraszam za OT w temacie identyfikacji, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 2 Listopad 2015 Share Napisano 2 Listopad 2015 a może to 3jak prusy południowe http://myvimu.com/collection/3465519-kolekcja-glowna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 2 Listopad 2015 Share Napisano 2 Listopad 2015 ew 3 fenigi też masz podobne tylko starte będą mniej ważyć bo te prusy to wielkością do stasia są zobacz sobie i porównaj bo bardzo często te monetki są w takim stanie jak twoja ją to bym obstawial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zagadank Napisano 2 Listopad 2015 Autor Share Napisano 2 Listopad 2015 Dzięki za rady! Najbardziej kusi mnie elektroliza, ale to musi poczekać, bo ostatnio zaiwaniam po 12h. Zapomniałem dodać (a propos podpowiedzi co to może być), że ta łapa orła z niby jabłkiem jest prawie przy brzegu monety (orzeł - wydaje mi się wypełnia całą powierzchnię, bez jakiegoś wieńca czy innych motywów).Zamiast tego winianu może spróbować Argentum - pisze na nim że miedź też czyści - ale mam obawy? Perhydrol - tu będę ostrożny, zostawię w odwodzie, bo podobnego szrota" załatwiłem wodą utlenioną i teraz jest zieloniutki jak wiosenna trawka, a widać tyle co przed. Ale popróbować warto. Dzięki jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.