tanksiu Napisano 21 Październik 2015 Autor Napisano 21 Październik 2015 Witam.Może ktoś z szanownych forumowiczów rozpozna herb na tym złotym sygnecie lub chociaż wydatuje.Pozdrawiam
tanksiu Napisano 22 Październik 2015 Autor Napisano 22 Październik 2015 Dzięki Laiso każde wskazówki są cenne.
mmmmmmm urghhh! Napisano 22 Październik 2015 Napisano 22 Październik 2015 myślę że macpta zna odpowiedź
Laiso Napisano 22 Październik 2015 Napisano 22 Październik 2015 Witam Niewiele wniosę ale jakbyś mógł się postarać o lepszy odcisk- za mało szczegółów na tarczy..Ciężko jest wywnioskować co dokładnie się w dolnej części herbu znajduje, górna połowa może być herbem Bojcza, Modzela a dolna jest tam wieża? zamek?.Mogło by też pomóc miejsce gdzie wyszedł tzn miejscowość może po herbowych coś wyjdzie.http://www.jankowscyrodzina.republika.pl/herbmodzela.htmPozdrawiam
tanksiu Napisano 22 Październik 2015 Autor Napisano 22 Październik 2015 Tak na dole herbu wydaje się jak by był zamek a wyszedł niedaleko Stargardu Szczecińskiego.
Laiso Napisano 22 Październik 2015 Napisano 22 Październik 2015 Witam Nadal niewiele ale już coś można się domyślać.w herbie Starogardu Szczecińskiego do 1913 w klejnocie był wizerunek bramy wodnej http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Stargardu_Szczeci%C5%84skiego#/media/File:Stargard_alt_wappen.jpg ,przypomina on nieco ten z twojego odcisku wiec jeśli tak jest to wizerunek tego herbu podkreśla związek herbowych Bojcza, Modzel z miastem Starogard Szczeciński.-Czyli na sygnecie mamy tarczę herbową według wzoru używanego w XIX w., w tarczy herb miejski używany do 1913 roku oraz herb Bojcza.Wypadało by teraz poszukać szlachty zamieszkującej te rejony przed 1913 rokiem i mających w herbie Bojcze. Poszukaj kto mieszkał w najbliżej położonych dworkach od miejsca znalezienia.Mam nadzieje że cokolwiek pomogłem chociaż to nie moja dziedzina:)Pozdrawiam
Pytanie
tanksiu
Witam.
Może ktoś z szanownych forumowiczów rozpozna herb na tym złotym sygnecie lub chociaż wydatuje.
Pozdrawiam
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.