Santino73 Napisano 17 Październik 2015 Autor Share Napisano 17 Październik 2015 Witam.To mój pierwszy post, bo od niedawna bawię się w poszukiwania.Dzisiaj znalazłem monetkę, niestety jest w bardzo złym stanie, co widać na zdjęciach.Mam 2 pytania.Po pierwsze: czy jest możliwe oczyszczenie tej monety do stanu takiego aby było coś można zobaczyć na niej? Proszę podajcie jak radzicie sobie z takimi znaleziskami. Po drugie: Czy jest możliwe że jest to moneta rzymska? Jest bardzo ciężka i nierównomierna. Widać na niej zarys jakiejś sylwetki oraz jakieś litery. Sylwetka jest namacalnie grubsza od monety (wypukła). Moneta ma średnicę 24/25 mm.Tył niestety zupełnie nieczytelny jednakże da się zauważyć że jest przesunięty okrąg.Proszę o rzeczowe odpowiedzi.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 18 Październik 2015 Share Napisano 18 Październik 2015 Rzeczowe odpowiedzi:- dodaj zdjęcie rewersu- podaj orientacyjne miejsce znalezieniaPróba identyfikacji:- może 1 krajcar, Austro-Węgry lub monety pokrewneUwagi:- konserwacja i czyszczenie monet mają swój dział (podpowiem tylko, że Twoja moneta ma ślady korozji w postaci grynszpanu, usuwanie selektywne tylko korozji nie zawsze jest łatwe)- w tytule staraj się podawać tylko konkret, np: moneta, miedź, 24mm", albo moneta miedziana - 24mm, popiersie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santino73 Napisano 18 Październik 2015 Autor Share Napisano 18 Październik 2015 Po poddaniu monetki kąpieli w amoniaku.Nie wiem czy dalej moczyć, czy nie ulegnie zniszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Santino73 Napisano 18 Październik 2015 Autor Share Napisano 18 Październik 2015 Rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 18 Październik 2015 Share Napisano 18 Październik 2015 MrV normalnie synek moderatora ;)Z monetki niestety kolego nic nie będzie bo tutaj po prosu nie ma czego czyścić. Moneta 3 krauzery ? ale tutaj odsyłam do google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 18 Październik 2015 Share Napisano 18 Październik 2015 Na moje oko jest to jednak 1 kreuzer Marii Teresy. Przemawia za tym brak znaku mennicy pod popiersiem, sam kształt podstawy popiersia, wymiar, jak i widoczny rant. W takim stanie chyba nie będzie możliwa dokładniejsza identyfikacja.Pozdrawiam, synek moderatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.