Santino73 Napisano 17 Październik 2015 Autor Napisano 17 Październik 2015 Witam.To mój pierwszy post, bo od niedawna bawię się w poszukiwania.Dzisiaj znalazłem monetkę, niestety jest w bardzo złym stanie, co widać na zdjęciach.Mam 2 pytania.Po pierwsze: czy jest możliwe oczyszczenie tej monety do stanu takiego aby było coś można zobaczyć na niej? Proszę podajcie jak radzicie sobie z takimi znaleziskami. Po drugie: Czy jest możliwe że jest to moneta rzymska? Jest bardzo ciężka i nierównomierna. Widać na niej zarys jakiejś sylwetki oraz jakieś litery. Sylwetka jest namacalnie grubsza od monety (wypukła). Moneta ma średnicę 24/25 mm.Tył niestety zupełnie nieczytelny jednakże da się zauważyć że jest przesunięty okrąg.Proszę o rzeczowe odpowiedzi.Pozdrawiam
MrV Napisano 18 Październik 2015 Napisano 18 Październik 2015 Rzeczowe odpowiedzi:- dodaj zdjęcie rewersu- podaj orientacyjne miejsce znalezieniaPróba identyfikacji:- może 1 krajcar, Austro-Węgry lub monety pokrewneUwagi:- konserwacja i czyszczenie monet mają swój dział (podpowiem tylko, że Twoja moneta ma ślady korozji w postaci grynszpanu, usuwanie selektywne tylko korozji nie zawsze jest łatwe)- w tytule staraj się podawać tylko konkret, np: moneta, miedź, 24mm", albo moneta miedziana - 24mm, popiersie"
Santino73 Napisano 18 Październik 2015 Autor Napisano 18 Październik 2015 Po poddaniu monetki kąpieli w amoniaku.Nie wiem czy dalej moczyć, czy nie ulegnie zniszczeniu.
Kriczer Napisano 18 Październik 2015 Napisano 18 Październik 2015 MrV normalnie synek moderatora ;)Z monetki niestety kolego nic nie będzie bo tutaj po prosu nie ma czego czyścić. Moneta 3 krauzery ? ale tutaj odsyłam do google.
MrV Napisano 18 Październik 2015 Napisano 18 Październik 2015 Na moje oko jest to jednak 1 kreuzer Marii Teresy. Przemawia za tym brak znaku mennicy pod popiersiem, sam kształt podstawy popiersia, wymiar, jak i widoczny rant. W takim stanie chyba nie będzie możliwa dokładniejsza identyfikacja.Pozdrawiam, synek moderatora.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.