Skocz do zawartości

Prośba o pomoc z monetką

Santino73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To mój pierwszy post, bo od niedawna bawię się w poszukiwania.
Dzisiaj znalazłem monetkę, niestety jest w bardzo złym stanie, co widać na zdjęciach.
Mam 2 pytania.

Po pierwsze: czy jest możliwe oczyszczenie tej monety do stanu takiego aby było coś można zobaczyć na niej? Proszę podajcie jak radzicie sobie z takimi znaleziskami.

Po drugie: Czy jest możliwe że jest to moneta rzymska? Jest bardzo ciężka i nierównomierna. Widać na niej zarys jakiejś sylwetki oraz jakieś litery. Sylwetka jest namacalnie grubsza od monety (wypukła). Moneta ma średnicę 24/25 mm.

Tył niestety zupełnie nieczytelny jednakże da się zauważyć że jest przesunięty okrąg.

Proszę o rzeczowe odpowiedzi.

Pozdrawiam

Rzeczowe odpowiedzi:
- dodaj zdjęcie rewersu
- podaj orientacyjne miejsce znalezienia

Próba identyfikacji:
- może 1 krajcar, Austro-Węgry lub monety pokrewne

Uwagi:
- konserwacja i czyszczenie monet mają swój dział (podpowiem tylko, że Twoja moneta ma ślady korozji w postaci grynszpanu, usuwanie selektywne tylko korozji nie zawsze jest łatwe)
- w tytule staraj się podawać tylko konkret, np: moneta, miedź, 24mm", albo moneta miedziana - 24mm, popiersie"

Na moje oko jest to jednak 1 kreuzer Marii Teresy. Przemawia za tym brak znaku mennicy pod popiersiem, sam kształt podstawy popiersia, wymiar, jak i widoczny rant. W takim stanie chyba nie będzie możliwa dokładniejsza identyfikacja.

Pozdrawiam, synek moderatora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie