Skocz do zawartości

Winian amonowo-sodowy.


IdeL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć. Pewnie kiepsko szukałem na tym forum, albo co, ale rozważam możliwość przygotowania sobie tej mieszaniny we własnym zakresie.
Pytanko - robił to ktoś z Was?
Znalazłem taką recepturę na Vortalu młodego odkrywcy: http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?f=48&t=26437

Konkretnie:
Do otrzymania tego związku potrzebujesz 3 odczynników:
- kwasu winowego
- wodorowęglanu sodu
- wodorowęglanu amonu

W 1 naczyniu rozpuszczasz 79g wodorowęglanu amonu i 84g wodorowęglanu sodu w jak najmniejszej ilości wody.
W 2 naczyniu rozpuszczasz 150g kwasu winowego, w jak najmniejszej ilości wody - tak żeby się wszystko rozpuściło, i nie było potrzeby później długiego odparowywania.
Do dużego naczynia 1-2l wlewasz roztwór dwóch wodorowęglanów i powoli, co chwile mieszając dodajesz do niego roztwór kwasu winowego. Podczas mieszania roztworów wszystko się pieni, także trzeba rozbić to z wyczuciem, żeby nie wyleciało nam z naczynia.

Mieszamy roztwór jeszcze jakiś czas. Zagęszczamy i krystalizujemy (po prostu odparowujemy wodę) - otrzymujemy winian amonowo-sodowy :)

Reakcje dobrze jest przeprowadzić w wodzie destylowanej jeśli chcesz uzyskać produkt wysokiej jakości.

Z tego co mi się zdaje - wodorowęglan sodu, to typowa sodka" spożywcza. Mam rację?
Natomiast wodorwęglan amonu, to amoniak stosowany do wypieków - też do kupienia w spożywczym.
Będę wdzięczny za wszelkie podzielenia się" informacjami tych, którzy to robili.

Pozdrawiam

IdeL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie