IdeL Napisano 28 Wrzesień 2015 Autor Napisano 28 Wrzesień 2015 Cześć. Pewnie kiepsko szukałem na tym forum, albo co, ale rozważam możliwość przygotowania sobie tej mieszaniny we własnym zakresie.Pytanko - robił to ktoś z Was?Znalazłem taką recepturę na Vortalu młodego odkrywcy: http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?f=48&t=26437Konkretnie:Do otrzymania tego związku potrzebujesz 3 odczynników:- kwasu winowego- wodorowęglanu sodu- wodorowęglanu amonuW 1 naczyniu rozpuszczasz 79g wodorowęglanu amonu i 84g wodorowęglanu sodu w jak najmniejszej ilości wody.W 2 naczyniu rozpuszczasz 150g kwasu winowego, w jak najmniejszej ilości wody - tak żeby się wszystko rozpuściło, i nie było potrzeby później długiego odparowywania.Do dużego naczynia 1-2l wlewasz roztwór dwóch wodorowęglanów i powoli, co chwile mieszając dodajesz do niego roztwór kwasu winowego. Podczas mieszania roztworów wszystko się pieni, także trzeba rozbić to z wyczuciem, żeby nie wyleciało nam z naczynia.Mieszamy roztwór jeszcze jakiś czas. Zagęszczamy i krystalizujemy (po prostu odparowujemy wodę) - otrzymujemy winian amonowo-sodowy :)Reakcje dobrze jest przeprowadzić w wodzie destylowanej jeśli chcesz uzyskać produkt wysokiej jakości.Z tego co mi się zdaje - wodorowęglan sodu, to typowa sodka" spożywcza. Mam rację?Natomiast wodorwęglan amonu, to amoniak stosowany do wypieków - też do kupienia w spożywczym.Będę wdzięczny za wszelkie podzielenia się" informacjami tych, którzy to robili.PozdrawiamIdeL
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.