Skocz do zawartości

Jarocin i okolice

Gość shultz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy mozna coś wykopać koło Jarocina lub w okolicach?
Napisano
Jak mnie pamięć nie myli, to coś się tam działo w czasie Powstania Styczniowego.
  • 5 years later...
  • 5 months later...
Napisano
Co do b 17 to rozbił się on pod Jaraczewem.Na miejscu zginęło 4 lotników(jednemu nie otwarł się spadochron)resztę rosjanie wywieżli na przesłuchanie do Rosji.Poległych lotników pochowano w Jaraczewie w czerwonych trumnach.Po wojnie ich ekschumowano.W latach póżniejszych pan Czabański świadek katastrofy postawił pomnik na którego odsłonięcie przyleciał ze stanów członek załogi.Resztki fortecy" można oglądać w Gostyniu u kolekcjonera pana Pedy
  • 2 weeks later...
Napisano
Mogę jeszcze dodac że pod Jarocinem miały miejsce zrzuty uzbrjenia dla ak. przez halifaksy.Był nawet dokument poswiecony temu tematowiu na info3 poznań.Nie wszystkie zrzuty udalo sie przejac ak-wcom.Czesc zostala przejeta przez zolnierzy niemieckich a czesc zaginela zupelnie.
  • 1 year later...
Napisano
ja mieszkam w wilkowyji 5km od jarocina. jesli nadal poszukujesz na terenie to daj mi znac mozemy sie kiedys spotkac i przeszukac jakas okolice
  • 7 months later...
  • 3 years later...
Napisano
Nie wiem dlaczego ale non stop wyskakuje mi ten sam teks.

Wysyłanie wiadomości dla nowych użytkowników zostało zablokowane
szojopan@wp.pl
  • 1 month later...
  • 5 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie