patka Napisano 6 Wrzesień 2015 Share Napisano 6 Wrzesień 2015 Witam! Jestem tu nowa i byłabym wdzięczna za identyfikację znaleziska. Podejrzewam, że jest to odważnik monetarny, ale do tej pory nie spotkałam się z tak małym. Z prawej strony jest nieco uszczerbiony. Zewnętrzna strona: otok z kropek, po środku herb z trzema lilijkami nad nim korona, po lewej stronie litera F a nad nią korona, a po prawej stronie również jest jakaś litera, ale nie mogę rozczytać. Druga strona jest pusta. Herb pasowałby mi pod francuską dynastię Walezjuszy, ale może ktoś ma większe pojęcie na ten temat. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rutusbrutus1983 Napisano 7 Wrzesień 2015 Share Napisano 7 Wrzesień 2015 witam rowniez nowy ale moze sproboje ooc chociaz ta z linka rozni sie szczegolami to moze Cie naprowadzi na jakis slad :) i jesli bedziesz potrzebowal pomocy w tlumaczeniu pisz smialo http://samaeldetect.centerblog.net/644-poids-monetaire-carre-non-identifie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 7 Wrzesień 2015 Share Napisano 7 Wrzesień 2015 warto uważnie popatrzeć na dział Numizmatyka... wątek jest przyklejony, czyli ważny/istotnyhttp://odkrywca.pl/strony-z-odwaznikami-monetarnymi-monetowymi,710755.html#710755najpierw bym z tego skorzystał i w przypadku braku wyników - pytał na Forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senemedar Napisano 7 Wrzesień 2015 Share Napisano 7 Wrzesień 2015 Patka proszę Cię bardzo :) 37 pozycja z pierwszego linku.Francuski XVII wieczny odważnik monetarny, przeznaczony dla złotej monety Ecu, lub jej części.FC = france crown , A = Paris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patka Napisano 7 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2015 Następnym razem już będę wiedziała, gdzie szukać linków, także przepraszam za kłopot. I dziękuję Wam za pomoc w identyfikacji odważnika. :)Pozdrawiam,Patrycja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.