Senemedar Napisano 2 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2015 Proszę o pomoc w id. Odważnik monetarny? Jakiej monety, waga 1,8 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senemedar Napisano 2 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2015 16x12mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 2 Wrzesień 2015 Share Napisano 2 Wrzesień 2015 Chyba raczej nie jest to odważnik monetarny (ani inny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senemedar Napisano 2 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2015 Chyba raczej jest :) Znaleziony niedaleko miejsca gdzie wyszedł ten z prawej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 3 Wrzesień 2015 Share Napisano 3 Wrzesień 2015 No to trzeba było tak od razu, wydawało mi się to coś strasznie małe. Chyba zachowała się mniej więcej większa połowa". Ale do rzeczy. Na tej lepiej zachowanej stronie widać jakby 2 stojące lwy, więc klimat Flandria, Fryzja czy północne Niemcy (trzeba pogrzebać w necie, tak mi się kojarzy, mogłem widzieć coś podobnego na odważniku, ale pamięć bywa zawodna). Może to być herb np. miejski, może wytwórcy. Druga strona, jak przypuszczam, może mieć symbol monety. Za wiele nie widać na tym fragmencie, trochę kojarzy mi się z monetami z Wysp Brytyjskich, może to być też fragment tarczy herbowej. Trzeba pokręcić tym fragmentem, porównać, może coś dopasujesz, baza stron z odważnikami jest na górze. Jeszcze popatrzę w wolnej chwili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.