Skocz do zawartości

Guzik XVII-XIXw, podobny do Listopadowych

popek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie, czyj to guzik? Wygląda jak z Powstania Listopadowego/Księstwa, ta sama technika, ale w spisach jednostek nie znalazłem nr 34, może źle szukałem. W tej okolicy wychodzi wszystko. W Google i na Buttonarium nie ma nic podobnego.

Dzięki za pomoc.

Napisano
Witam. Słabo widać uszko. Wydaje mi się, że zrobione jest w formie tzw. blaszki, płaskownika. Jeśli tak jest to na 99,99% jest to guzik rosyjski, bo tylko u nich widziałem takie uszka w cynowo-ołowianych sztukach. Na http://www.pugoviza.ru/files/class_butt.shtml można znaleźć informację, iż należał od 1858 do 1862 do 34 kaukaskiego batalionu liniowego.
Napisano
A nie jest to czasem Austria z I poł. XIX w.?
Kształt cyferek nie jest typowy dla Rosji z lat 1829-1862, a przypomina raczej austriackie guziki z okresu I wojny.
Z jekiej części kraju pochodzi znalezisko?
  • 2 weeks later...
Napisano
mam nowy trop, ponieważ oglądałem trochę francuskich znajdek, z racji ID pewnego przedmiotu....znalazłem trop francuskie guziki cywilne które widziałem z XVIIw były dokładnie tak wykonane odlew z ołowiu /cyny i lekko trapezowe uszko, normalnie identyczne jak mój. Wojskowych jeszcze nie widziałem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie