Skocz do zawartości

szkopska 19 pancerna

Duncam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z cyklu: walki pod Warszawą i siły stron. Po brutalnym ujawnieniu starej prawdy, iż Panthery na Woli nie były z HG, czas na coś nowego.
Kiedyś w naszej literaturze pojawiły się dwie tajemnicze dywizje: DPanc SS Hermann Goering" (sławna scena z filmu Czterej pancerni i pies", jak zabili pod Studziankami niemieckiego snajpera w hełmie ze znakiem SS i czarną opaską na ręku Hermann Goering") oraz równie tajemnicza Dolnosaksońska 19. DPanc.
Panowie, tu na forum to nawet czytałem, że tworzy się grupa ekonstrukcji" tej jednostki. To może oni pomogą mi zrozumieć, co to jest ta Dolnosaksońska 19. DPanc.
Bo niemiecka 19. DPanc to powstała na bazie 19. DP z Hanoweru. I to była dywizja hanowerska (np. 73. Hanowerski Pułk Grenadierów Pancernych). Hanower był centralą XI. Okręgu Wojskowego, natomiast Saksonia podlegała IV. Okręgowi (sztab w Dreźnie).
Albo ja już do reszty postradałem zmysły (co jest zawsze możliwe), albo coś tu nie jest tak.
Pzdr
Napisano
Stolicą landu zwanego Dolną Saksonią (Niedersachsen) jest Hannower. Stolicą landu Saksonia (Sachsen) jest Drezno. Dlatego dywizja wywodząca się z Hannoweru nazywa sie dolnosaksońska. Nie trzeba chyba odwoływać sie do wiedzy Panów zajmujacych się odtwarzaniem 19 Dolnosaksońskiej Dywizji Pancernej.
Napisano
Co to znaczy szkopska"? Może tak trochę więcej szacunku dla historii i Niemców jako narodu? Istniała 19 Dywizja Pancerna, czasem w literaturze określana dodatkowo mianem Dolnosaksońskiej. Brawa dla uperta" za wyczerpujące wyjaśnienie zawiłości geograficznych.
Napisano
Co oznacza stwierdzenie mordercy Warszawy".
Jak zwykle wystepuję w roli advocatus diaboli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie