Skocz do zawartości
  • 0

Betonowy korpus

RYBA65

Pytanie

Napisano

Witam Wszystkich
Jak widać na zdjęciu betonowy korpus z otworami. Czy jest to jakiś typ Abwehrmine Beton?
Przywieziona z Gór Sowich
Liczę na pomoc w identyfikacji.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kolejne pytanie, czy ktoś spotkał się z tego rodzaju zaporą , na frontach WW2, czy może została on awykonana tylko na potrzeby Riese?
Napisano
Myślę że w google znajdziesz ale jeżeli byłeś w Górach Sowich to słabo zwiedzałeś bo przy jednej ze sztolni jest coś takiego jak dobrze pamiętam wraz z opisem
Napisano

Genialna rzecz
Niestety nigdzie nie dotarłem do opisu tej zapory fortyfikacyjnej.
Dlatego wzieliśmy sie do roboty.
Przyjeliśmy długość elementów drewnianych 80 cm w ilości 12 sztuk, średnica 6 cm, wynikająca z rozmiarów otworów (tutaj niestety 5 cm średnica kołka), ale to jest nieważne.
Składanie z gotowych elementów zajmowało jednemu żołnierzowi 10 sekund bez większego wysiłku.
Teraz jesteśmy na etapie montażu drutu kolczastego, przede wszystkim schematu jakim się posługiwano.
Powrócę jak będzie kompletna.
Wtedy ocenimy czas montażu kompletnej zapory.

Napisano
Dzięki za podpowiedź, zgadza się są przed wejściem, ale niestety opis jest bardzo ubogi. Zapora inzynieryjna przeciw piechocie. W Google coś nie mogę znaleźć więcej informacji, mianowicie o wymiarach elementów drewnianych (czy były standardowe), jak wyglądało mocowanie drutu kolczastego na tych elementach (czy był jakiś schemat czy robiło się to jak popadnie). Dalej szukam i pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie