hando_83 Napisano 29 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2015 WitamWiem tyle że to niemieckie czasopismo ukazujące się od 1954 traktujące o walkach Wermachtu?Czy możecie coś powiedzieć o treści? Czy historie zawarte tam to fikcja czy autorzy opowiadań opierają się na jakiś źródłach?Próbowałem szukać jakiejś listy numerów które ukazały się do tej pory, niestety bez efektu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 29 Lipiec 2015 Share Napisano 29 Lipiec 2015 Landser" przestał się ukazywać 2 lata temuhttp://niezalezna.pl/46000-niemcy-wycofuja-serie-wydawnicza-o-wehrmachcieCzasopismo Landser" w formie zbeletryzowanej (dialogi) ukazywało różne epizody z okresu II wojny światowej. Osobiście nabyłem 2 numery jesienią 2012 r.: o bitwie pod Kurskiem oraz działaniach myśliwców Me-109 nad Francją w 1940 r. Rzecz porównywalna (jeśli chodzi o konwencję) z peerelowskimi Tygrysami". Autorami niektórych zeszytów L" byli uczestnicy wydarzeń, myślę więc, że do części faktograficznej trudno się przyczepić. Natomiast nie sposób nie zauważyć czytając te zeszyty, że była to hagiografia dokonań żołnierza niemieckiego na frontach II wojny światowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hando_83 Napisano 29 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2015 generalnie szukam tomów z epizodami z września 39", wiem że na pewno coś było o Twierdzy Modlin, przydała by się jakaś pełna lista tego wydawnictwa, proszę jeżeli ktoś coś znajdzie niech podlinkuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.