Skocz do zawartości

Odznaka z napisem POLONIA 1761

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, bardzo intrygujący przedmiot. Pierwsza myśl to symbol sądu (Sąd Miejski??) ale to tylko na zasadzie jakichś skojarzeń. Niestety nie spotkałem się z czymś podobnym. Jeśli data jest z epoki to warto drążyć temat, choćby po wakacjach.

Jeśli przedmiot został znaleziony, to z jakiego rejonu kraju mniej więcej pochodzi?

Ps. Wiem, że niewiele wnoszę do identyfikacji, wpis ten można potraktować tylko jako podbicie tematu, ale jeśli odznaka? jest z czasów saskich to zapewne rzadka i bardzo ciekawa.

Wystawiłeś ten przedmiot(chyba Ty?) na rosyjskojęzycznym forum. Tam nie ma jednoznacznej odpowiedzi co to jest. Sugestie na tym forum(link) mogą pomóc użytkownikom forum O, na wyjaśnienie tej zagadki[tak wspólnymi siłami ;)]
Osobiście nie spotkałem się z tego typu odznaką". Jak dla mnie, bazując się na dołączonych zdjęciach nie widzę śladów mocowania na tym przedmiocie. W centralnej części krzyża widać wprawdzie jakieś przebarwienia, ale nie wygląda to na pozostałość po jakimś mocowaniu. Być może są jakieś ślady po uszku" na rancie tego przedmiotu.

http://forum.vgd.ru/333/69287/0.htm?a=stdforum_view&o=

Z grubsza to koledzy na rosyjskim forum lewitują odkrywając" oczywistości. Ponawiam pytanie o okoliczności pozyskania przedmiotu, rejon kraju i czy znaleziony (z nabytkami za gotówkę różnie bywa).
Ps.Skąd pomysł zamieszczenia na tamtym forum?

Jeśli przedmiot pochodzi z miejsca opisanego przez kolegę w prosto z pola" to robi się naprawdę ciekawie. Według mnie jak najbardziej leży" w epoce, brak mocowania nie jest niczym niezwykłym bo w XVIII w. medale/ordery naszywano (podobno np. zegarki też), poza tym wyryty napis nie był widoczny, stąd może taki byle jaki
http://www.muzarp.poznan.pl/dzialalnosc-naukowa/wyklady/wyklady-w-20142015/znaleziska-monet-z-kosciolow-wielkopolskich-wyklad-22-kwietnia/
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/August_II_the_Strong.PNG

Nie jest to oczywiście żaden order, bo tych wówczas była bardzo ograniczona ilość, najogólniej mówiąc, chodzi mi o sposób noszenia.

Biorąc pod uwagę realia XVIII wieku przypuszczam, że mogła to być ozdoba, aplikacja czy odznaka" (jak dziś byśmy powiedzieli) być może pełnionego urzędu, dodająca powagi jakiemuś drobniejszemu szlachcicowi. Jeśli to cudo było wypolerowane (mosiądz? coś przebłyskuje), obszyte złotymi nićmi, na wstędze... prawie order. Taka to moja drobna sugestia i pomysł, co to może być.

Tu nie chodzi o to, że napis został wykonany niechlujnie, ale o to, że charakter liter i cyfr nie siedzi" w epoce. Dotyczy to wszystkich liter (nie mają nic wspólnego z majuskułą) i szczególnie cyfry 1, która do początków XIX w. była zapisywana inaczej (zob. np. monety): dolna część cyfry 1 była ozdarta", a poprzeczka była mniejsza (zwiększała się wraz z polepszaniem stalówek). Ten sposób zapisu wynikał ze sposobu cięcia pióra (gęsiego) do pisania i sposobu kaligrafowania. Z tego powodu napis uznałbym za nieautentyczny - nie z epoki sugerowanej datą.

Moim zdaniem jednak napis mógł powstać w epoce. Jeśli bierze się gwóźdź i chce coś wyryć w metalu, to najłatwiej to zrobić prowadząc jak najwięcej linii prostych. Tak mógł powstać ten napis.

Ps. Z uwagi na brak aktywności autora wątku dalsze dywagacje robią się dla mnie bezcelowe. Dodatkowe informacje, np. o miejscu pochodzenia są jednak pomocne. Co znaczą symbole można zastanawiać się dalej, ale na obecnym etapie (braku) komunikacji dla mnie nie ma to sensu.

Pps. W poprzednim wpisie pomyliłem link, powinien być

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Augustus_III_in_Polish_costume.JPG

Chodzi mi o sposób noszenia orderów w XVIII w. Oczywiście nie mam pewności, czy ten przedmiot pochodzi z epoki i czy był noszony w ten sposób, ale moim zdaniem jest pewne prawdopodobieństwo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie