niechludow Napisano 8 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2015 Proszę o jakieś informacje na temat tej odznaki. Widoczny napis POLONIA 1761. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niechludow Napisano 8 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2015 druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 13 Lipiec 2015 Share Napisano 13 Lipiec 2015 Witam, bardzo intrygujący przedmiot. Pierwsza myśl to symbol sądu (Sąd Miejski??) ale to tylko na zasadzie jakichś skojarzeń. Niestety nie spotkałem się z czymś podobnym. Jeśli data jest z epoki to warto drążyć temat, choćby po wakacjach.Jeśli przedmiot został znaleziony, to z jakiego rejonu kraju mniej więcej pochodzi?Ps. Wiem, że niewiele wnoszę do identyfikacji, wpis ten można potraktować tylko jako podbicie tematu, ale jeśli odznaka? jest z czasów saskich to zapewne rzadka i bardzo ciekawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 13 Lipiec 2015 Share Napisano 13 Lipiec 2015 Kolumna rzeczywiście wskazuje na sądownictwo, wydaje się, że to przedmiot z epoki. Nie jestem wprawiony w tego typu przedmiotach, ale Kolego Sigis dobrze kombinujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 14 Lipiec 2015 Share Napisano 14 Lipiec 2015 Mam wątpliwości co do kroju pisma POLONIA 1761. Jak na moje wyczucie nie jest to napis wykonany w XVIII w.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 14 Lipiec 2015 Share Napisano 14 Lipiec 2015 Wystawiłeś ten przedmiot(chyba Ty?) na rosyjskojęzycznym forum. Tam nie ma jednoznacznej odpowiedzi co to jest. Sugestie na tym forum(link) mogą pomóc użytkownikom forum O, na wyjaśnienie tej zagadki[tak wspólnymi siłami ;)]Osobiście nie spotkałem się z tego typu odznaką". Jak dla mnie, bazując się na dołączonych zdjęciach nie widzę śladów mocowania na tym przedmiocie. W centralnej części krzyża widać wprawdzie jakieś przebarwienia, ale nie wygląda to na pozostałość po jakimś mocowaniu. Być może są jakieś ślady po uszku" na rancie tego przedmiotu.http://forum.vgd.ru/333/69287/0.htm?a=stdforum_view&o= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 14 Lipiec 2015 Share Napisano 14 Lipiec 2015 Z grubsza to koledzy na rosyjskim forum lewitują odkrywając" oczywistości. Ponawiam pytanie o okoliczności pozyskania przedmiotu, rejon kraju i czy znaleziony (z nabytkami za gotówkę różnie bywa). Ps.Skąd pomysł zamieszczenia na tamtym forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 Jeśli przedmiot pochodzi z miejsca opisanego przez kolegę w prosto z pola" to robi się naprawdę ciekawie. Według mnie jak najbardziej leży" w epoce, brak mocowania nie jest niczym niezwykłym bo w XVIII w. medale/ordery naszywano (podobno np. zegarki też), poza tym wyryty napis nie był widoczny, stąd może taki byle jakihttp://www.muzarp.poznan.pl/dzialalnosc-naukowa/wyklady/wyklady-w-20142015/znaleziska-monet-z-kosciolow-wielkopolskich-wyklad-22-kwietnia/http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/August_II_the_Strong.PNGNie jest to oczywiście żaden order, bo tych wówczas była bardzo ograniczona ilość, najogólniej mówiąc, chodzi mi o sposób noszenia. Biorąc pod uwagę realia XVIII wieku przypuszczam, że mogła to być ozdoba, aplikacja czy odznaka" (jak dziś byśmy powiedzieli) być może pełnionego urzędu, dodająca powagi jakiemuś drobniejszemu szlachcicowi. Jeśli to cudo było wypolerowane (mosiądz? coś przebłyskuje), obszyte złotymi nićmi, na wstędze... prawie order. Taka to moja drobna sugestia i pomysł, co to może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 18 Lipiec 2015 Share Napisano 18 Lipiec 2015 Tu nie chodzi o to, że napis został wykonany niechlujnie, ale o to, że charakter liter i cyfr nie siedzi" w epoce. Dotyczy to wszystkich liter (nie mają nic wspólnego z majuskułą) i szczególnie cyfry 1, która do początków XIX w. była zapisywana inaczej (zob. np. monety): dolna część cyfry 1 była ozdarta", a poprzeczka była mniejsza (zwiększała się wraz z polepszaniem stalówek). Ten sposób zapisu wynikał ze sposobu cięcia pióra (gęsiego) do pisania i sposobu kaligrafowania. Z tego powodu napis uznałbym za nieautentyczny - nie z epoki sugerowanej datą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 19 Lipiec 2015 Share Napisano 19 Lipiec 2015 Moim zdaniem jednak napis mógł powstać w epoce. Jeśli bierze się gwóźdź i chce coś wyryć w metalu, to najłatwiej to zrobić prowadząc jak najwięcej linii prostych. Tak mógł powstać ten napis.Ps. Z uwagi na brak aktywności autora wątku dalsze dywagacje robią się dla mnie bezcelowe. Dodatkowe informacje, np. o miejscu pochodzenia są jednak pomocne. Co znaczą symbole można zastanawiać się dalej, ale na obecnym etapie (braku) komunikacji dla mnie nie ma to sensu.Pps. W poprzednim wpisie pomyliłem link, powinien byćhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Augustus_III_in_Polish_costume.JPGChodzi mi o sposób noszenia orderów w XVIII w. Oczywiście nie mam pewności, czy ten przedmiot pochodzi z epoki i czy był noszony w ten sposób, ale moim zdaniem jest pewne prawdopodobieństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 19 Lipiec 2015 Share Napisano 19 Lipiec 2015 Jeszcze jedno Ps.Popatrz na cyfrę 1 w powiększeniu. Nie chcę się powtarzać, ale jeśli kolega niechludow nie chce w żaden sposób pomagać, to robi się bicie piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 19 Lipiec 2015 Share Napisano 19 Lipiec 2015 Jeszcze powiększyłem trochę zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niechludow Napisano 19 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2015 Kolega z Rosji poprosił o wsparcie w identyfikacji. Nic więcej o tym przedmiocie nie wiem.Byłem na delegacji bez dostępu do internetu, stąd brak mojej aktywności. Sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 19 Lipiec 2015 Share Napisano 19 Lipiec 2015 W takim razie spróbuj dowiedzieć się o miejsce pozyskania przedmiotu, czy to dawne ziemie Rz, w pobliżu miasta,itp. Im więcej, tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niechludow Napisano 19 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2015 ОК Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.