Skocz do zawartości

Pieniadz zastępczy, żeton, emisja kupiecka?

vipiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam informacji na temat tego żetonu, pieniądza zastępczego, dokładnie nie wiem... Nie moge znaleźć takiego wzoru, z literą W - otworem, nominałem 10 - oraz napisem WERT MARKE. Dzięki za wszelkie info.

Napisano
ktoś sugerował , albo całkiem mi się pomieszało , że Wert Marke to miejscowości bliżej naszego morza . Spróbuję wkleic link, jak oczywiście można ? :http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/dominialne/dominialne.html# ( ps. i z tego co pamiętam , to D pierwsze to Dominium raczej zawsze a druga literka to miejscowośc , jej stara załóżmy nazwa . Osobiście znalazłem 1 DW wert marke na Dolnym Śląsku , mógł byc to przypadek , bo potem trzy inne DS 20 , DS 10 i DS 1 bez tego napisu - oczywiście S zgadza się z miejscowością w której wszyskie znalazłem - miejscowośc W jest 5 km obok , może przypadek ). mam nadzieję , że bardziej pomogłem niż namieszałem .Powodzenia .
Napisano
Wert Marke to nie miejscowość .....
wcześniej było Werth Marke po 1900 w niemieckiej pisowni przestano używać niewymownego h"
wycięte W to najprawdopodobniej pierwsza litera nazwiska ,gdzieś już była dyskusja na ten temat Richard Weise ?
Napisano

chciałem przeprosic , że nie dopisałem h - werth marke , ale kolega torba5 ładnie to wytłumaczył , o czym sam nie wiedziałem . Oczywiście , że to nie nazwa miejscowości , tylko , że miejscowości bliżej morza , załóżmy , że województwo zachodnio-pomorskie , pomorskie , ale tak mi ktoś sugerował , co nie musi byc prawdą . DS , 10DS , 20DS i 1 DW werth marke , są z jednego miejsca i tu jest łatwiej niż u ciebie , bo D-to Dominium ( ja sobie tłumaczę to po prostacku), a S to nazwa tej miejscowości i stara i teraźniejsza - 1DW mógł byc przypadkiem , ale stara nazwa miejscowości obok była na W właśnie - a ten z otworem DW , to już moja miejscowośc śmieszna . tylko tyle mogę pomóc , sam dopiero się uczę od niedawna zresztą . Powodzenia .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie