Skocz do zawartości

Stara pieczęć lakowa

samjo

Rekomendowane odpowiedzi

Podsumujmy:
- mamy do czynienia z tłokiem osobistym pieczęci herbowej z ok. połowy XVIII (lub nieco po) znalezionej w południowej Wielkopolsce,
- skłaniałbym się do opinii, że jest to herb mieszczański, mimo że na tarczy położono koronę szlachecką, a nad nią klejnot. Kłopot polega na tym, że dokładnie takich samych lub podobnych 3-kwiatowych godeł herbowych jest multum. Klejnot mógłby pomóc w rozstrzygnięciu, ale nie pomógł :((,
- czy jest to litera x", oznaczająca księdza jako właściciela? Raczej nie, choć zawsze pozostaje pewien procent niepewności ze względu na dziwactwa. Uważam, że x" może symbolizować narzędzia wykorzystywane przez właściciela herbu (aktualnie lub przez przodków).

Ze względu na dużą liczbę osadników niemieckich w południowej Wielkopolsce oraz przenikanie ludności przez granicę wielkopolsko-śląską, mam wrażenie, że mamy do czynienia z zachodnioeuropejskim herbem mieszczańskim, którego właściciel mógł się nazywać Blum (niem. kwiat) lub mieć to słowo jako część nazwiska (Blumen- i tu coś dalej), lub pochodzić z miejscowości, która Blum" miała w nazwie.

To tyle, póki co.

Pzdr

- czy jest to litera x", oznaczająca księdza jako właściciela? Raczej nie,

A dlaczego tak twierdzisz ? X - Xiądz przedstawiam odcisk potwierdzający moją teorię.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lutynia_%28powiat_pleszewski%29
(Nowy proboszcz, Ks. Franciszek Długosz, objął beneficjum w 1764 r. i pracował do swojej śmierci w 1787 r)

Ponieważ w pokazanym przez Ciebie przypadku litera X" (=ksiądz) jest PONAD klejnotem herbu i łączy się z inicjałami imienia i nazwiska: X[ksiądz] F[ranciszek] D[ługosz], więc NIE JEST częścią klejnotu herbu, a w pieczęci znalezionej przez samjo JEST klejnotem.

Pzdr

Tak na poważnie nie widzę na tej pieczęci zachowanych zasad heraldycznych, a tym bardziej X jako klejnotu.
Przyjmijmy ,że ozdobniki wokół kwiatów jako symboliczną tarczę herbową ,ale co niby w tej tarczy robią te litery ? czy uważasz ,że to też elementy herbu ? Mogą być inicjałami właściciela ,być może skrótem funkcji jaką pełnił ? Korona na pieczęci nie zawsze jest rangową ,przecież często się spotyka na pieczęciach rzemieślników. Na żydowskich mają już inne nie heraldyczne znaczenie.Nie upieram się ,że pieczęć jest księdza ,ale też nie mogę zaprzeczyć.

Witam, wielkie dzięki za zaangażowanie w identyfikacje tej pieczątki.Jestem pełen podziwu,jaką dysponujecie wiedzą.Spróbuję jeszcze u naszego proboszcza, może faktycznie po inicjałach księży z tamtych lat do czegoś dojdę.Pozdrawiam Samjo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie